Crotalul de desert este un sarpe cu clopotei destul de robust comparativ cu celelelate specii care apartin acestui gen. Aceasta specie este unica in felul ei prin faptul ca femela este mai mica fata de mascul – aspect nemaintalnit pana in prezent la serpii cu clopotei.

Exemplarele adulte au corpul oarecum subtire, cu lungimea de 45-80 cm. Acest sarpe traieste intr-un habitat exclusiv terestru, in regiunile sud-vestice ale Statelor Unite ale Americii si nord-vestul Mexicului si are corpul acoperit cu solzi in nuante de culori asemanatoare nisipului, maronii-galbui sau gri cu numeroase pete inchise distribuite uniform pe partea dorsala a corpului, intr-un desen cu marcaje bine evidentiate.

Corpul este aplatizat, iar coada are 6 benzi late albe si negre. Ochii sunt mici, au irisul de culoare inchisa, iar deasupra lor au cate un corn ascutit caracteristic acestei specii.

Nu este o specie foarte periculoasa, insa destul de agresiva comparativ cu alte specii de crotali, cantitatea de venin ce este injectata prin muscatura lui este relativ mica. Hrana sa consta din mici rozatoare si soparle, pe care le prinde chiar din adaposturile sau vizuinile lor, sau prin tufisurile de pe terenurile nisipoase.

Citește și:  Mamba negru (Dendroaspis polylepis), cel mai rapid șarpe de pe Pământ

Crotalul de deșert

Uneori acest sarpe cu muscatura sa ucide si pasari, insa destul de rar. Are un tip de locomotie foarte special, in loc sa alunece inainte pe dunele de nisip, se arunca oarecum deasupra acestora si are un traseu diagonal, prin miscarea sa rezultand doua urme caracteristice, paralele pe nisip.

Reproducerea la crotalul de desert este ovovivipara, femela face 6-12 pui vii cam in ultima perioada a verii.

Crotalul de desert are denumirea stiintifica de Crotalus cerastes, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Sunt cunoscute trei subspecii ale acestui gen: Crotalus cerastes cerastes, Crotalus cerastes laterorepens si Crotalus cerastes cercobombus.

Video – Crotalul de desert (Crotalus cerastes):

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.