Cand ne imaginam cucuveaua, nu ne gandim cu siguranta la niste creaturi minunate, cu un colorit frumos al penelor, care ne infrumuseteaza diminetile sau serile prin cantecele lor deosebite si care uimesc prin gratia cu care isi iau zborul in inaltul cerului. Aceasta nu se datoreaza faptului ca nu ar fi pasari deosebite, care sa merite admiratia noastra, ci faptului ca sunt asociate cu tot felul de superstitii negative, ce duc la o imagine cat se poate de infricosatoare, determinandu-ne sa ne ferim pe cat cu putinta posibil din calea lor.

Cucuveaua (Athene noctua), cunoscută și sub numele de huhurez de stâncă, este una dintre cele mai răspândite păsări prădătoare nocturne din Europa. Deși în jurul său s-au creat numeroase superstiții și legende, cucuveaua este un adevărat aliat al ecosistemului. Micile sale incursiuni în căutarea hranei o fac un vânător redutabil, contribuind la controlul populației de rozătoare și la menținerea echilibrului natural. Totuși, din cauza aspectului său misterios și a cântecului aparte, mulți oameni o privesc cu teamă, fără a înțelege beneficiile reale pe care le aduce.

Astfel, cucuveaua, numita si huhurezul de stanca, care face parte din familia Strigidae este pasarea in jurul careia se invart tot felul de superstitii, fiind mult mai cunoscuta pe baza unor credinte populare si nu pe baza a ceea ce este ea cu adevarat.

cucuveaua

Caracteristici fizice și comportament ale cucuvelei

Aceasta pasare, cea mai comuna din randul rapitoarelor nocturne din Europa, este o bufnita de talie mica, de 23-27 de centimetri, cu o coada scurta si un penaj cenusiu brun pe spate si mai albicios pe piept, des intalnita in centrul si sudul Europei, in regiuni deschise. In general se adaposteste in scorburi de copaci, pe stanci, preferand regiunile stancoase, in cladiri parasite, in clopotnitele bisericilor sau in gaurile din rape. De regula este activa noaptea, dar se intampla sa isi caute hrana si pe timpul zilei.

Asemeni familiei din care face parte, cucuveaua are auzul si vazul foarte bine dezvoltate, obisnuind sa simta daca se apropie cineva de ea, chiar si la cel mai mic zgomot. Datorita penelor matasoase nu se aude niciun sunet atunci cand zboara, trecand fara sa ii fie simtit zborul.

Superstiții și credințe populare legate de cucuvea

Obisnuieste sa traga capul intre umeri si sa roteasca ochii, atunci cand este linistita, lasand impresia ca este ganditoare. De altfel, reprezinta un simbol al intelepciunii la greci, acestia considerand-o pasarea Atenei, zeita intelepciunii. Indienii o privesc, de asemenea, precum un simbol al norocului, al fertilitatii, al prosperitatii si al generozitatii.

Din nefericire, la noi si in Europa cucuveaua nu este vazuta cu ochi buni. Se considera ca prevesteste o nenorocire, fiind perceputa precum o aducatoare de boala sau de moarte. Aceste superstitii dateaza din strabuni si inca sunt de actualitate si in zilele noastre, motiv pentru care cei care o aud cantand pe casa, pe pomi, pe gard sau o vad oriunde in preajma locuintei lor, incep sa se ingrijoreze, dand crezare superstitiilor mostenite de demult si parca asteptand tematori sa se intample vreo nenorocire.

De fapt, singurul motiv pentru care aceasta se poate aciua pe langa casele oamenilor este nevoia de a gasi hrana. Ele se hranesc in mare parte cu rozatoare, pe langa insecte mari, rame, pasari, serpi mici sau soparle, care constituie hrana acestor pradatoare.

Importanța cucuvelei în ecosistem: controlul rozătoarelor

Astfel, este o pasare care ofera un mare beneficiu, ajutandu-ne sa eliminam din rozatoare, care se inmultesc foarte repede si sunt de-a dreptul periculoase, deoarece sunt purtatoare de boli. Bolile care pot fi provocate de rozatoare pot fi transmise omului, rozatoarele fiind mult mai periculoase si daunatoare omului decat ar putea fi vreodata o cucuvea.

Prezenta acestor pasari atat de condamnate este foarte necesara ecosistemului nostru, toate speciile de pasari pradatoare de noapte fiind extrem de utilie. Daca acestea nu ar exista, numarul de rozatoare s-ar inmulti excesiv si ar duce la distrugerea recoltelor, la epuizarea resurselor de hrana, afectand lanturile trofice. Prin indemanarea cu care prada rozatoarele, problemele cauzate de vanarea soarecilor, cu momeli si otravuri dispar, facand treaba in locul nostru.

Adaptarea cucuvelei la mediul urban și rural

Ochii sunt foarte interesanti si pot reprezenta unul dintre motivele pentru care cucuveaua este considerata aducatoare de rau, deoarece au ochii galbeni, mari; fata de celelalte pasari care au ochii de o parte si de alta a capului, ele au ochii asezati in fata. Din acest motiv sunt considerate “pasari cu fata” si este destul de neobisnuit sa le privesti, mai ales daca tinem cont de faptul ca au ochii expresivi.

Athene noctua

Nu este firesc sa vezi cum te scruteaza cu privirea doi ochi de pasare, care te privesc precum un om, pe fundalul intunericului profund al noptii. In mod sigur acesta este farmecul ei, precum si al celorlalte pasari asemanatoare ei, fara sa existe motiv de inspaimantare.

Cantecul lor, pe care multi nu isi doresc sa il auda, este oarecum sinistru, deoarece sunetul produs de ele, “cucuveau, cucuveau” este mult prea tipator. Uneori se aude precum un ras diabolic, cu o tonalitate inalta, iar alteori precum un mieunat ascutit, dar cu toate acestea nu merita sa fie numita “pasarea mortilor” sau “pasarea saraciei”. Din nefericire, cucuvelele se afla in declin, motiv pentru care sunt protejate de lege si se incurajeaza o intelegere a avantajelor oferite de aceste pasari.

O mare greseala este modul de actionare al unor persoane atunci cand le vad, atacandu-le cu pietre sau cu bete, uneori chiar omorandu-le, fara sa fie indreptatiti sa procedeze astfel si afectand lantul de hranire al unui intreg sir de specii. Aceste pasari sunt niste creaturi minunate si interesante, fascinante prin comportamentul straniu pe care il au si  care reprezinta, din pacate, o sursa de infricosare pentru oameni.

Rolul cucuvelei în agricultură

Cucuveaua joacă un rol important și în agricultură, prin contribuția sa la controlul populațiilor de rozătoare care afectează culturile. Într-un singur an, o pereche de cucuvele poate consuma până la 1.000 de șoareci, contribuind astfel la reducerea daunelor provocate de rozătoare în grâne, livezi și viță de vie.

În mod tradițional, multe sate din Europa Centrală și de Sud păstrau locuri speciale pentru cucuvele în clopotnițele bisericilor sau în hambare, tocmai pentru a profita de abilitățile lor de vânătoare. Astăzi, agriculturii sunt tot mai conștienți de acest avantaj, iar inițiativele de reabilitare a habitatelor cucuvelei sunt în creștere, având un impact pozitiv asupra mediului rural.

Video – Cucuveaua sau huhurezul de stanca:

1 COMENTARIU

  1. sincer si eu ma sperii de cucuvea daca o aud cantand, cand eram mica la tara, la bunici, se spunea dupa cantecul unei cucuvele „maine moare cineva”, e intr-adevar sinistru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.