1 martie este cu siguranta traditia pe care oamenii o sarbatoresc de bucurie ca au mai dat cateva raze de soare, de bucurie ca florile cele mai gingase isi fac aparitia, de dor de cer senin, de ganduri bune, de energie noua, fara ger naprasnic, de prospetime, insa cui oferim martisor de primavara? Acest anotimp in unele zone ale tarii pare sa se arate mult mai tarziu de aceasta data, insa oricum ar fi vremea, ea e bine primita cu zambetele celor mici, cu chipul luminat al domnisoarelor si cu privirile blande ale mamelor, ale bunicelor, ale invatatoarelor si educatoarelor, care la urma urmei sunt niste mame de suflet, chiar daca numai de imprumut pentru cativa ani. Si cui sa oferim Martisor, daca nu lor? Primavara, in popor este vazuta ca un anotimp ce iese victorios asupra raului, este vazuta ca un semn de izbanda asupra iernii grele, insa ce ne-am face si fara o iarna grea care sa ne acopere pamantul cu straturi de zapada groasa care sa promita roade in anul ce va urma?
Martisorul in prezentul plin de pasi grabiti care nu ne mai lasa sa ne bucuram de momentele placute, calde, petrecute pe o banca in bataia unei raze plapande de soare, a capatat dintre cele mai bizare conotatii. El poate fi de la o brosa de agatat la esarfa, pana la o felicitare, o floare, o carte legata cu snur rosu-alb, o agrafa de pus in piept, o pereche de cercei simbol, un trifoi desenat, un inel si multe altele, desi martisorul propriu zis din cele mai vechi timpuri este cu siguranta doar snurul format din cele doua fire, unul alb si unul rosu, impletite unul in altul, la capat cu canafiori.
Inainte se purtau la mana, se purtau in piept, prinse de haina, cu timpul au inceput sa fie insotite de accesoriile mai sus mentionate, iar acum parca si dispare, lasand loc numai acestora. Cui oferim Martisor de primavara, daca nu femeilor, acestor fapturi gingase-florale, care incununeaza fiecare zi in succes casnic, fiecare clipa in bucurie copilareasca si fiecare noapte in mangaieri placute. In urma cu vreun deceniu, traditia de 1 Martie era ca toate fetele sa primeasca Martisor de la baieti, profesoarele, educatoarele si invatatoarele erau cele care primeau de asemenea cu drag un mic simbol de primavara, iar acestea erau adesea un mic suvenir adunat de pe tarabele inghesuite din piete.
Cui oferim Martisor de 1 Martie daca nu si mamei, cea care ne pazeste pasii inca din primele clipe ale vietii si nu doarme cu gandul ca ar putea sa ne piarda din priviri o clipa. Pentru mama, o zi mai speciala a capatat insa forma, mai exact ziua de 8 Martie, care nu numai ca este sarbatorita ca zi a femeii, insa este sarbatorita ca zi a mamei, a fapturii capabile sa dea viata, deoarece primavara inseamna renastere, nastere si iesirea la suprafata a vietii, a naturii. Primavara este in acelasi timp si sarbatoarea frumusetii si cine sa o merite, daca nu reprezentantele sexului frumos – femeile.
Primavara este asociata cu flori, motiv pentru care le daruim pentru niste alte flori si anume, tot femeile, pentru ca ele cu bune, cu rele, sunt cele care ne fac lumina mai puternica in ceas de noapte si cele care ne alunga gandurile negre cu o simpla mangaiere. Astfel primavara, Martisorul, se transforma intr-o oda dedicata femeii, pe care o canta bucuria celor ce ofera, un cantec mladios, care se arata mai presus decat orice doina a naturii, deoarece aceasta sarbatoreste pe deplin frumusetea cea mai rara care a luat fiinta pe pamant: natura impletita cu femeia, incununate ambele cu flori de viata si zambet.