Cula turcească din Ciacova face parte din vechiul sistem de fortificaţii al localităţii. Aceasta este, de fapt, un turn de apărare şi este amplasat pe malul Timisului Mort, undeva lângă staţia C.F.R.

Ciacova a fost pentru prima dată atestată documentar în anii 1220-1224. Aproape două secole mai târziu, între 1390 şi 1394, a fost ridicată o cetate. Aceasta se află într-un loc strategic, fiind una dintre cel mai greu de cucerit cetăţi, pentru că era înconjurată de canale. Cu toate acestea, turcii reuşesc să o cucerească şi au avut-o în posesie între 1551-1567. Aceştia au transformat-o într-o fortăreaţă, iar turnul de apărare era cel mai puternic. Anul 1701 marchează distrugerea cetăţii.

Cula turcească este singura parte componentă a cetăţii care a rezistat de-a lungul timpului. Încă este o construcţie impresionantă: are aproape 24 de metri înălţime, iar zidurile au o grosime ce oscilează între 1.10 metri şi 2.70 metri. Cula este dispusă pe patru nivele, ultimele trei etaje având aspecte de locuinţă. Plafoanele acestora sunt din grinzi de lemn de stejar.

Turnul de apărare a fost ridicat din cărămidă arsă, iar impresia generală pe care o lasă este aceea de monumentalitate. Au fost construite puţine deschideri, iar cele care există se află în partea superioară a clădirii. Ferestrele seamănă mai degrabă cu nişte metereze – sunt înguste, unele au formă dreptunghiulară şi multe au terminaţiile sub forma unor arcuri semicirculare. De asemenea, în partea superioară există şi platforma de apărare, care a fost prevăzută cu creneluri. În partea sudică a culei se află o intrare, aceasta fiind legată de platforma de apărare printr-o scară sculptată în perete. Tot de aici, se poate ajunge în subteran, coborând pe scările desprinse dintr-o nişă îngustă.

Citește și:  Casa Olimpia Popescu din Rosiorii de Vede : Obiective turistice Teleorman

cula-turceasca.jpg

Cula turcească de la Ciacova a fost declarată monument istoric, iar în perioada 1962-1963 a fost restaurată. În timpul acelor lucrări, crenelurile şi platforma de apărare au fost reconsolidate, iar faţadele au beneficiat şi ele de câteva îmbunătăţiri. Restauratorii au reuşit să nu modifice în vreun fel structura iniţială a turnului, astfel că acesta se prezintă în aceeaşi formă pe care a avut-o încă de când a fost ridicat.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.