In diversele contexte de comunicare, apar frecvent greseli legate de trecerea unor verbe de la o conjugare la alta, “dupa ureche”, cele mai multe abateri de la normele limbii literare producandu-se in cazul verbelor de conjugarea a doua (terminate, la infinitiv, in –ea) si conjugarea a treia (in –e, la infinitiv). Astfel, sunt de conjugarea a doua, cu sufixul de infinitiv –ea (si nu de conjugarea a treia, in –e), verbe (inclusiv derivatele acestora) precum : a parea, a cadea, a placea, a vedea, a scadea, a tacea, a zacea, a incapea, a prevedea, a decadea, a (se) complacea, a displacea, a disparea, a revedea etc., care se pot recunoaste, fara dificultate, dupa accentul pe ultima silaba.

Prin urmare, in afara de infinitiv, toate formele flexionare construite cu infinitivul (viitorul, conditionalul prezent), se vor scrie si se vor pronunta corect astfel : va apărea, va dispărea, va scădea, va prevedea, ar tăcea, (mi)-ar părea), ar zăcea etc. Nu se va pierde din vedere nici faptul ca, la indicativ si conjunctiv prezent, persoanele I si a II-a, plural, verbele a scădea, a tăcea, a cădea, a plăcea, a prevedea etc. au accentul pe desinenta : sa scădem/sa scădeti (nu sa scadem/sa scadeti), sa tăcem, sa cădeti etc.

Sunt de conjugarea a III-a (cu infinitivul in –e) verbe precum : a face, a bate, a merge, a rămâne, a duce etc. In cazul acestora, la indicativ si conjunctiv prezent, formele flexionare corecte, la persoanele I si a II-a plural, primesc accentul pe tema : să facem/să faceti (nu sa făcem/ sa făceti), să batem, ăa mergem etc.

Un verb de conjugarea a III-a, des folosit – a scrie – chiar daca nu ridica probleme in privinta formei de infinitiv, este frecvent utilizat gresit, la indicativ si conjunctiv prezent, persoanele I si a II-a plural. In aceste situatii, formele corecte sunt : să scriem/ să scrieti (nu sa scrim/ sa scriti).

In afara greselilor mentionate anterior, alte abateri frecvente de la norma, se inregistreaza si in flexiunea unor verbe precum :

  • a avea – la conjunctiv prezent, persoana a III-a, forma corecta este să aibă (nu sa aibe) ;
  • a aseza, a insela – formele corecte la indicativ, prezent, persoana a III-a, singular si plural, sunt el/ea aşază, el/ea înşală (nu aseaza/inseala) ; in schimb, a aranja, a îmbraţişa, a înfaţişa au formele corespondente corecte – el/ea aranjează/ îmbrătişează/ înfaţişează ; flexiunea diferita se explica prin faptul ca verbele a aranja, a imbratisa, a infatisa au radacina terminata in consoana ş/j.
  • a preceda, a succeda– formele corecte, la indicativ prezent sunt precedă, succedă (si nu precede, succede) ;
  • a veni – un verb de conjugarea a IV-a (cu infinitivul in –i), se scrie la indicativ, perfectul simplu, persoana a III-a, cu un –i (el veni), dar cu doi –i, la persoana I a aceluiasi timp (eu venii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.