Home Cultură generală Gramatică Cum este corect – agheazmă, aghiazmă sau agheasmă?

Cum este corect – agheazmă, aghiazmă sau agheasmă?

2

Nu cred că există credincios creștin care să nu fi auzit sau să nu știe ce este apa sfințită. Mai mult, din diverse motive, mulți oameni par să fi devenit „pătimași” și, frecvent, putem să vedem la televizor sau la fața locului, în curțile mănăstirilor sau bisericilor, de sărbători, mare înghesuială la apa sfințită, până la a se uita sensul și semnificația ritualurilor religioase, precum și atitudinea firească de smerenie, în astfel de împrejurări.

Așadar, știm, cu siguranță, ce înseamnă apa sfințită, dar mulți nu cunosc forma corectă a termenului sinonim, menționat în titlul articolului. Agheazma, aghiazma sau agheasma? Conform DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), singura formă corectă este „agheasma” (din slavonescul agiazma și grecescul aghiasma), denumind atât apa sfințită de preot, cât și slujba religioasă oficiată pentru sfințirea apei.

Agheasma mare este slujba ținută pentru sfințirea apei de Bobotează, iar Agheasma mică este slujba de sfințire a apei care se ține la început de lună sau în alte zile din an, ori de câte ori este nevoie.

Există și variante ale acestui cuvânt – aghiasma, aiasma, iasma – dar acestea sunt forme specifice limbajului popular, deci neliterare.

Explorarea profundă a termenilor religioși

În contextul liturgic ortodox, este esențial să înțelegem corect și să folosim adecvat termenii specifici. Agheazmă reprezintă apa sfințită în cadrul slujbelor religioase, fiind termenul cel mai des întâlnit și acceptat în liturgia ortodoxă. Pe de altă parte, aghiazmă este o variantă mai puțin frecventă, dar întâlnită în unele regiuni, cu toate că agheazmă rămâne forma preferată de majoritatea credincioșilor și clerului.

  • Contexte de utilizare și semnificație: Vom detalia momentele și ceremoniile în care se folosește agheazmă, subliniind importanța și sfințenia apei binecuvântate în tradițiile creștine.
  • Recomandări pentru o exprimare corectă: Oferim ghiduri pentru utilizarea adecvată a termenului agheazmă în scrieri și discursuri religioase, evitând astfel confuziile și greșelile comune.

Pentru a aprofunda înțelegerea termenilor religioși și pentru a îmbunătăți acuratețea exprimării tale, te încurajăm să explorezi articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un. Acesta îți va lărgi orizontul lingvistic și îți va îmbunătăți abilitățile de comunicare în contexte religioase și nu numai.

2 COMMENTS

  1. Ni se spune că acest cuvânt provine din slavonescul agiazma şi grecescul aghiasma. Atunci, de ce în română ar fi corect cu „e”, când în limbile de origine se scrie cu „i”? Că pronunția mi se pare că sună mai aproape de „i” decât de „e”.

  2. Forma cu „i” s-a pastrat in limbajul popular. Forma literara/ corecta (conform DOOM), cu „e” (agheasma), se explica prin normele fonetice ale limbii romane, mai exact, dupa ch, gh, se scrie „ea”, cand alterneaza cu „e” – agheasma -aghesme (asa cum se intampla si in gheata – ghete, vegheaza – veghez) si se scrie cu „ia” cand nu exista forme alternante – ghiaur, maghiar, chiar etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version