Alee (singura formă corectă, la cazurile Nominativ și Acuzativ, singular), cu sensul de drum într-un parc, stradă îngustă etc. este, în limba română, un împrumut din franceză. Forma articulată, la singular, este „aleea”, iar la plural „aleile”. La cazurile Genitiv și Dativ, formele corecte sunt, la singular, „aleii” (de la pluralul „alei”, căruia i se adaugă încă un –i), iar la plural, „aleilor”.

În secțiunea următoare, vom discuta cum aceste cuvinte sunt folosite în contexte diferite, completând cu exerciții practice pentru o învățare eficientă.

Astfel, vom spune corect, de exemplu: Am zărit o alee în parc. Aleea era frumos amenajată. La capătul aleii era un stejar înalt. M-am plimbat pe mai multe alei. Aleile dau tot farmecul locului. La capătul aleilor din parc era amenajat loc de joacă.

Cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?

Liceu (din francezescul „lycee”, latinescul „lyceum”) are forma de plural nearticulat „licee”, articulat „liceul”, iar la Genitiv, Dativ, plural – „liceelor”. Exemple: Am avut de ales între mai multe licee. Liceele din toată țara funcționează după aceleași reguli. Programa de studiu a liceelor va fi revizuită etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.