Bineinteles (scris intr-un cuvant), din punct de vedere morfologic, este un adverb, cu sensul desigur, fara indoiala, fireste. Este un cuvant compus din bine + inteles, mai exact, un calc lingvistic, dupa frantuzescul bien entendu (calcul lingvistic este procedeul de imbogatire a vocabularului care consta in copierea structurii unui cuvant dintr-o alta limba si traducerea integrala sau partiala a elementelor componente).Cum este corect

Bineinteles, ca adverb, poate sa apara in contexte precum : Bineinteles ca voi sosi la timp !/ Voi accepta propunerile voastre, bineinteles ! etc.

Bine inteles se scrie in doua cuvinte cand are intelesul de priceput bine, caz in care este vorba de structura bine (adverb) + inteles (participiul verbului a intelege). Exemplu : Pentru ca a fost explicat corect, acest lucru a fost bine inteles de catre toti/ E preferabil sa te faci bine inteles, decat sa provoci confuzii etc.

In ambele situatii – bineinteles, bine intelesinteles se scrie cu î (nu cu â), chiar si atunci cand se afla in interiorul cuvantului, deoarece se respecta grafia termenilor din care s-a format noul cuvant.

1 COMENTARIU

  1. Eu, la scoala, nu am invatat “bineinteles” sau “bine inteles”, sa fie clar! Eu am invatat “binenteles”. Si asta e forma corecta. Ca daca ne luam dupa toti marii “profesori” de azi, care habar nu au sa scrie, daramite sa mai si citeasca, cu facultati facute dupa ’89, apai nu ma mir de ce nu stim sa scriem. Ati vazut ce note se iau la definitivate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.