Home Cultură generală Gramatică Cum este corect – deasemenea, de-asemeni sau de asemenea?

Cum este corect – deasemenea, de-asemeni sau de asemenea?

2

Cuvântul din titlul articolului, care, din punct de vedere morfologic, are valoarea unei locuțiuni adverbiale, ridică probleme în privința ortografiei (scrierii corecte).

Înțelegerea corectă și utilizarea adecvată a expresiilor de asemenea, de-asemeni și deasupra reflectă nu doar precizia lingvistică, dar și claritatea comunicării. În contextul limbii române, aceste diferențe subtile pot schimba semnificația unei fraze. Iată ce trebuie să știi:

  • De asemenea este utilizat pentru a adăuga informații similare sau pentru a exprima acordul cu o afirmație anterioară.
  • De-asemeni este adesea considerată o formă incorectă sau veche, nefiind recomandată în scrierea modernă.
  • Confuzia dintre aceste expresii poate duce la ambiguități, așadar este important să le folosim cu precizie.

Pentru a-ți îmbunătăți înțelegerea și utilizarea altor expresii în limba română, verifică articolul nostru despre cum se scrie corect: niciun sau nici un. Această lectură îți va extinde cunoștințele și îți va asigura o scriere fără greșeli.

Singura formă corectă este de asemenea (în două cuvinte), cu sensul tot așa, în același fel, deopotrivă, pe lângă aceasta, încă etc. Numai dacă locuțiunea este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidențiază în scris prin folosirea cratimei – de-așemenea.

Variantele de asemeni/de-așemeni sunt „tolerate”, în sensul că nu sunt considerate greșeli, sunt menționate în dicționare ca fiind acceptate, dar recomandată este forma de asemenea.

Locuțiunea de asemenea se desparte prin virgulă de restul enunțului. Exemplu: De asemenea, el va hotărî dacă va pleca sau nu / Aș vrea să adaug, de asemenea, că opinia mea este diferită de a celorlalți etc.

2 COMMENTS

  1. Hai sa va dau un exemplu in care acest cuvant se scrie atat legat cat si dezlegat, ca sa nu mai invatati si pe altii sa scrie prost.
    Si eu am parte deasemenea, de asemenea oameni care se dau mari profesori.

  2. In exemplul pe care l-ai dat („Si eu am parte deasemenea…) ai vrut sa pui in evidenta doua valori morfologice ale lui „asemenea” – adverbiala si adjectivala – dar locutiunea adverbiala „de asemenea” este scrisa gresit. Explicatia o gasesti in interiorul articolului, daca il mai citesti o data si daca nu te vei mai grabi cu reprosuri nejustificate, de felul ” ca sa nu mai invatati si pe altii sa scrie prost”! Enuntul tau, lasand de o parte repetitia suparatoare, corect se scrie astfel: „Si eu am parte, de asemenea, de asemenea oameni care se dau mari profesori”. Sper sa fie doar un exemplu lingvistic si ca, in realitate, nu ai avut parte de profesori care nu stiau sa scrie „de asemenea”!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version