Cuvintele din titlul articolului – „hermitaj”/„ermitaj”, „ermit”/„eremit” – au valoare morfologică de substantive.
Eremit (ermit fiind doar o variantă populară) înseamnă călugăr care s-a izolat de lume, pentru a trăi în post și rugăciune, pustnic, sihastru, schimnic (DEX) și provine din francezescul eremite.
Ermitaj este tot un împrumut din franceza (fr. ermitage) și, ca substantiv comun, denumește locuința unui eremit, iar în sens extins poate să însemne și 1. loc retras ; 2. mic palat izolat sau casă singuratică la țară ; 3. pavilion izolat în parcul unui castel (DEX).
Substantivul propriu Ermitaj este numele celebrului muzeu din Sankt Petersburg (Rusia), din cadrul Palatului de iarnă, de pe malul Nevei, cel mai mare muzeu din punct de vedere al numărului de exponate (peste 60 000, dispuse în peste 1000 de săli, alte 3 milioane de obiecte de valoare fiind conservate în rezervele muzeului).
- Decât vs. De cât: Este corect să folosim decât pentru comparații și „de cât” în expresii de timp. De exemplu, Este mai înalt decât fratele său vs. De cât timp studiezi?
- Încât vs. În cât: Încât introduce o consecință (ex. A alergat atât de repede încât a câștigat cursa), pe când „în cât” se referă la o perioadă de timp (ex. În cât timp ai terminat proiectul?).
- Prin vs. Printr-un: Folosim prin pentru a exprima mijloace sau moduri (ex. Călătorim prin Europa) și printr-un când indicăm trecerea prin ceva concret (ex. „A intrat printr-un tunel”).
De asemenea, pentru a aprofunda cunoștințele despre gramatică, citește și cum este corect: bine-ati venit sau bine a-ti venit? pentru a înțelege mai bine regulile de ortografie și punctuație.