DilemaScrierea cu sau fara cratima a unor cuvinte de felul ia/i-a, iau/i-au, sa/s-a. la/l-a, mai/m-ai etc. poate crea anumite dificultati, daca nu cunoastem explicatia gramaticala a acestor fapte de limba si daca nu suntem atenti la contextul in care apar. In cartile de specialitate, acestea intra in categoria omofonelor – cuvinte care se pronunta identic, dar se scriu diferit. Asadar, nu este vorba de faptul ca una dintre forme ar fi gresita, iar cealalta corecta, ci de alegerea pe care o facem, intr-o situatie sau alta. Mai exact, ia, scris intr-un cuvant, se foloseste ori de cate ori este vorba de verbul a lua (verb neregulat), la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, numarul singular – el/ea ia. Conjugarea completa a verbului a lua, la acest mod si timp este : eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei iau. La modul conjunctiv, timpul prezent, verbul a lua are urmatoarele forme : eu sa iau, tu sa iei, el/ea sa ia, noi sa luam, voi sa luati, ei/ele sa ia. 

De asemenea, ia se scrie fara cratima si cand cuvantul are valoarea unei interjectii, sinonima cu Iata!, Iaca !, Vezi!, care exprima un indemn sau o anume stare de indiferenta, in formulari precum : Unde pleci ? – Ia, pana la vecinul meu !

Se scrie i-a atunci cand cratima marcheaza rostirea impreuna a doua parti de vorbire diferite – i (pronume personal, persoana a treia, numarul singular, forma neaccentuata) si a (auxiliarul perfectului compus al oricarui verb, la persoana a treia, singular) : El i-a spus adevarul a spus (verb) si i (pronume personal, forma neaccentuata – lui/ei îi, i).

In mod similar se diferentiaza si alte ortograme : Ei iau masa in oras (iaude la verbul a lua) si Ei i-au oferit un cadou Mariei (situatie in care cratima indica rostirea impreuna a pronumelui personal, forma neaccentuata i si a auxiliarului perfectului compus au, din au oferit).

In loc de recapitulare, putem sa construim un enunt in care sa utilizam formele mentionate anterior, pentru a le putea retine mai usor, si care ar putea fi, de exemplu : Ia, ma gandeam si eu ca atunci cand i-a spus sa ia avionul, nu i-au trecut prin minte consecintele, iar eu iau in serios aceasta situatie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.