În limba română, pe lângă regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană şi număr (eu citesc, el vorbeşte, noi plecăm, Ana şi George scriu etc.), mai există şi acordul prin atracţie şi acordul după înţeles. Acordul prin atracţie înseamnă că, uneori, predicatul nu se acordă cu subiectul lui, ci cu un alt cuvânt din propoziţie, care are mai multă greutate, ca înţeles, sau care este mai aproape de predicat (exemplu : Era odată un moş şi o babă…/  Pe luciul ghetei se reflecta lumina lunii şi strălucirea stelelor etc.).DEX

Acordul după înţeles are loc atunci când subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular, dar cu înţeles colectiv, determinat de un alt substantiv la plural care indică elementele componente ale colectivului :  O grămadă de oameni au întârziat.

Majoritatea este un substantiv din această ultimă categorie, adică are formă de singular, dar înţeles colectiv. Acordul se face corect în funcţie de context. Dacă substantivul majoritatea este însoţit de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, se va spune, de exemplu : Majoritatea elevilor au plecat (cu verbul la plural). Dacă substantivul nu are un atribut, care să facă referire la elementele pe care le presupune colectivul, dar enunţul are sens, atunci acordul se poate face la singular : Majoritatea a hotărât ce este de făcut.

Aspectele menţionate anterior pot ajuta la exprimarea corectă a acordului, în cazurile in care apare substantivul majoritatea, dar mai trebuie subliniat că orice vorbitor trebuie să fie atent şi la accentul logic al mesajului şi să facă acordul şi în funcţie de acesta. De exemplu, se poate spune corect : Romanii sunt nemulţumiţi, pentru că majoritatea sunt săraci(cu acord la plural, chiar dacă nu există un atribut « lămuritor », dar sensul logic, de plural, rezultă din prima propoziţie).

Citește și:  Exit-Poll – scurtă istorie a conceptului

În legătură cu exemplul din titlul articolului sau cu altele similare, putem spune corect : Majoritatea este de acord să amânăm plecarea/ Majoritatea elevilor sunt de acord cu acest regulament / Deputaţii au dezbătut mai multe legi şi, la final, majoritatea a aprobat două/ Majoritatea deputaţilor au aprobat legile discutate etc.

5 COMENTARII

  1. Ma contrazic cu cineva, la propoziția : m-ai sunt fasole ?! Aceasta persoana îmi spune ca , corect gramatical se zice : m- ai este fasole ?! Deci pentru mine prima varianta e cea corecta și vreau sa îmi de.a răspunsul o alta persoana din alta regiune a tarii doar pentru faptul de a.i dovedi ca , corect gramatical în limba romana este asa cum zic eu. Mulțumesc aștept răspunsul.

  2. Diana, aoleu mama, inainte de a te intreba care-i varianta corecta la fasole, pune mana de invata temeinic limba romana, ca e groasa. Mai sunt fasole si Mai este fasole, de unde pana unde ai scos M-ai sunt fasole si M-ai este fasole? Ambele variante sunt corecte. Mai sunt fasole? Raspuns: Nu, nu mai sunt fasole, acum sunt om. Mai este este fasole? Raspuns: Nu, nu mai este fasole, s-a terminat.
    Fasole (ca si malai, zahar, orez) se foloseste la singular. Tocmai ce a explicat acest articol.
    Daca te referi la fasole si atat, o folosesti la singular. Daca o folosesti in genul boabe de fasole, atunci o folosesti la singular. Mai este fasole? Mai sunt boabe de fasole?

  3. *Daca o folosesti in genul boabe de fasole, atunci o folosesti la singular.

  4. Cred ca ai citit altceva, in alta parte!… Nu are nicio legatura ce spui cu acest articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.