Home Cultură generală Gramatică Cum este corect – majoritatea este sau majoritatea sunt (de acord)?

Cum este corect – majoritatea este sau majoritatea sunt (de acord)?

7

În limba română, pe lângă regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană și număr (eu citesc, el vorbește, noi plecăm, Ana și George scriu etc.), mai există și acordul prin atracție și acordul după înțeles. Acordul prin atracție înseamnă că, uneori, predicatul nu se acordă cu subiectul lui, ci cu un alt cuvânt din propoziție, care are mai multă greutate, ca înțeles, sau care este mai aproape de predicat (exemplu: Era odată un moș și o babă…/ Pe luciul ghetei se reflecta lumina lunii și strălucirea stelelor etc.).

Acordul după înțeles are loc atunci când subiectul este exprimat printr-un substantiv cu formă de singular, dar cu înțeles colectiv, determinat de un alt substantiv la plural care indică elementele componente ale colectivului: O grămadă de oameni au întârziat.

Majoritatea este un substantiv din această ultimă categorie, adică are formă de singular, dar înțeles colectiv. Acordul se face corect în funcție de context. Dacă substantivul majoritatea este însoțit de un atribut exprimat printr-un substantiv la plural, se va spune, de exemplu: Majoritatea elevilor au plecat (cu verbul la plural). Dacă substantivul nu are un atribut, care să facă referire la elementele pe care le presupune colectivul, dar enunțul are sens, atunci acordul se poate face la singular: Majoritatea a hotărât ce este de făcut.

Aspectele menționate anterior pot ajuta la exprimarea corectă a acordului, în cazurile în care apare substantivul majoritatea, dar mai trebuie subliniat că orice vorbitor trebuie să fie atent și la accentul logic al mesajului și să facă acordul și în funcție de acesta. De exemplu, se poate spune corect: Românii sunt nemulțumiți, pentru că majoritatea sunt săraci (cu acord la plural, chiar dacă nu există un atribut „lămuritor”, dar sensul logic, de plural, rezultă din prima propoziție).

În legătură cu exemplul din titlul articolului sau cu altele similare, putem spune corect: Majoritatea este de acord să amânăm plecarea/ Majoritatea elevilor sunt de acord cu acest regulament / Deputații au dezbătut mai multe legi și, la final, majoritatea a aprobat două/ Majoritatea deputaților au aprobat legile discutate etc.

Dezbaterile privind utilizarea majoritatea este versus majoritatea sunt reflectă subtilitățile limbii române și importanța acordului subiect-predicat în context gramatical. Majoritatea este este corectă când ne referim la majoritate ca la un întreg unitar, în timp ce majoritatea sunt se folosește când accentul cade pe indivizii dintr-un grup. Alegerea corectă între aceste construcții depinde de mesajul pe care doriți să-l transmiteți și de elementele pe care doriți să le evidențiați în discurs.

Pentru a extinde cunoștințele despre normele gramaticale și a evita confuziile, consultați și cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol vă va oferi perspective suplimentare asupra utilizării corecte a termenilor negativi și alte reguli importante de gramatică, ajutându-vă să comunicați mai clar și mai precis.

7 COMMENTS

  1. Ma contrazic cu cineva, la propoziția : m-ai sunt fasole ?! Aceasta persoana îmi spune ca , corect gramatical se zice : m- ai este fasole ?! Deci pentru mine prima varianta e cea corecta și vreau sa îmi de.a răspunsul o alta persoana din alta regiune a tarii doar pentru faptul de a.i dovedi ca , corect gramatical în limba romana este asa cum zic eu. Mulțumesc aștept răspunsul.

  2. Diana, aoleu mama, inainte de a te intreba care-i varianta corecta la fasole, pune mana de invata temeinic limba romana, ca e groasa. Mai sunt fasole si Mai este fasole, de unde pana unde ai scos M-ai sunt fasole si M-ai este fasole? Ambele variante sunt corecte. Mai sunt fasole? Raspuns: Nu, nu mai sunt fasole, acum sunt om. Mai este este fasole? Raspuns: Nu, nu mai este fasole, s-a terminat.
    Fasole (ca si malai, zahar, orez) se foloseste la singular. Tocmai ce a explicat acest articol.
    Daca te referi la fasole si atat, o folosesti la singular. Daca o folosesti in genul boabe de fasole, atunci o folosesti la singular. Mai este fasole? Mai sunt boabe de fasole?

  3. *Daca o folosesti in genul boabe de fasole, atunci o folosesti la singular.

  4. Cred ca ai citit altceva, in alta parte!… Nu are nicio legatura ce spui cu acest articol!

  5. Nu mi se pare corect majoritatea sunt.Ne referim la cuvântul majorate, care este singular. Nu spunem majoritățile ,spunem majoritatea.

  6. Raspunsul il aveti in interiorul articolului, unde sunt prezentate regulile. Uneori poate sa ni se „para” corect/ incorect, dar limba functioneaza dupa niste norme pe care trebuie sa le retinem!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version