Scrierea şi pronunţarea corectă a cuvintelor este reglementată de norme gramaticale specifice fiecărei limbi, iar cunoaşterea acestora este necesară pentru a diminua pe cât posibil greşelile sau ezitările, generate de rostiri populare, colocviale etc.

Una dintre aceste reguli vizează scrierea obligatorie cu m (nu cu n), înainte de p şi b, inclusiv în prefixe care, în alte situaţii (adică înaintea altor consoane decât p şi b), se scriu cu n.

Prin urmare, respectând aceasta normă, se va spune corect, de exemplu : ambulanţa, amplasament, (a) combate, emblemă, imbatabil, (a) îmbolnăvi, impar, implant, implicare, impardonabil, imparabil, imprevizibil, (a) împodobi, împărat, (a) împăduri, (a) împroprietări, (a) împiedica, (a) împrumuta, (a) îmbunătăţi, îmbucurător, (a) împacheta etc.

Se poate observa, cu uşurinţă, ca şi în cuvintele derivate (adică în cuvintele obţinute cu prefixul –in-, de la alte cuvinte existente în limbă), aşa cum am precizat anterior, n devine m, înainte de p şi b, înaintea altor consoane păstrându-se grafia cu n : (a) îmbolnăvi (de la bolnav), (a) împăduri (de la pădure), (a) împacheta (de la pachet) etc., dar, de exemplu, indisciplină (de la disciplină), indiscret (de la discret), insucces (de la succes) etc.

Citește și:  Cum este corect – a elida sau a eluda?

Excepţia de la regula scrierii cu m, înainte de p şi b, este substantivul propriu Istanbul (care respectă etimologia turcească a cuvântului, una dintre ipoteze fiind că Istanbul vine de la Constantinopolis şi, pentru că, în limba turcă, nu se poate pronunţa grupul st fără adăugarea unui i, s-a ajuns la Istantinopol, apoi la Istantpol şi la Istanbul).

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.