În societatea contemporană, femeile au reuşit să acceadă la funcţii pe care, în mod tradiţional, le ocupau mai mult bărbaţii, de aceea este firesc să ne întrebăm care sunt formele corecte ale substantivelor care denumesc funcţiile respective şi care sunt formulele de adresare adecvate.

Am mai abordat şi în alte articole problema formelor de feminin pentru diverse profesii şi funcţii doamna director”/”doamna directoare”, “doamna preşedintă”/”doamnă preşedinte”, “doamna ministră”/”doamna ministru”, “doamna inginer”/”doamna ingineră”, doamna profesoară/doamna profesor etc.

În legătură cu acest subiect, am constatat, în mass-media, o preferinţă evidentă şi pentru formele primăriţă/viceprimariţă, doamna primăriţă/viceprimariţă, de fapt este vorba de o generalizare a utilizării acestor variante. Iau, la întâmplare, câteva exemple de pe primele pagini afişate la o căutare pe Internet: “Viceprimarita Clujului, Anna Horvath, solidara cu liderii administraţiei din Miercurea Ciuc, cercetaţi într-un dosar de corupţie”, “Lucia Suciu, primăriţa din Chinteni, se destăinuie”, “Primăriţa din Berleşti îi desfiinţează pe lupii tineri”, “Despre primăriţa din Helegiu”etc.

Trebuie precizat că, dacă în cazul substantivelor menţionate la începutul articolului – doamna director”/”doamna directoare”, “doamna preşedintă”/”doamna preşedinte etc. – sunt corecte ambele forme, pentru substantivul referitor la funcţia de primar, forma literară (acceptată de norme) este doamna primar/viceprimar, celelalte – primăriţă, doamna primăriţăfiind considerate colocviale/neliterare (cum este şi cazul substantivului doctoriţă/doamna doctoriţă). De asemenea, dacă într-un context, se face referire la o astfel de situaţie, fără a fi necesară o formulă de adresare, Dicţionarul de cuvinte recente (DCR) indică şi varianta femeie-primar, de exemplu: “Film de actualitate, reliefând momente din viața unei  femei-primar” (DCR2).

Dacă este vorba de o adresare directă (orală sau scrisă), se va folosi, evident, forma doamnă primar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.