Structurile din titlul articolului – „proprii săi copii”/„proprii copii” – vizează două probleme: una semantică (legată de sens) și alta referitoare la ortografierea cu doi sau cu trei „i”, ambele întâlnite frecvent în uzul limbii.

Descompunerea greșelilor uzuale

Înțelegerea corectă a regulilor gramaticale ne ajută să comunicăm mai eficient și să ne exprimăm ideile clar. Un subiect comun de confuzie este utilizarea corectă a formelor de posesie în limba română. Aici ne vom aprofunda în când și de ce folosim ‘proprii’ versus ‘propriii’, ilustrând utilizarea corectă în contexte diferite.

  • proprii copii se referă la copiii personali ai cuiva, fără a preceda numele propriu.
  • propriii copii este folosit când este precedat de un articol definit (i.e., ‘thei propriii copii’).

De asemenea, este esențial să recunoaștem importanța acordului cuvintelor în propoziție pentru a evita greșelile comune.

În primul rând, trebuie observat că adjectivul „propriu” conține un „i” în rădăcina sa. Când este pus la plural (adică atunci când însoțește un substantiv la plural, urmând substantivului), forma corectă (plural nearticulat) este cu doi „i” – (copii) „proprii”. Dacă adjectivul este antepus substantivului, articolul hotărât trece de la substantiv la adjectiv, prin urmare adjectivul va primi un al treilea „i”: „propriii copii”.

Exemple și excepții în utilizare

Pentru a înțelege mai bine aceste diferențe, să examinăm câteva exemple în care aceste forme sunt folosite corect. De asemenea, vom discuta excepții care pot induce în eroare.

  • Corect: Am văzut propriii copii la școală astăzi. (atunci când copiii sunt cunoscuți de vorbitor)
  • Incorect: Am văzut proprii copii la magazin. (trebuie să fie ‘propriii’ dacă se referă la copii specifici ai vorbitorului)

Înțelegerea contextului și a concordanței este crucială pentru utilizarea adecvată a acestor forme.

Când adjectivul „propriu” însoțește substantive feminine sau neutre, ortografierea corectă trebuie să respecte aceleași reguli. Exemple: resurse „proprii”/ „propriile resurse” (primul „i” face parte din rădăcină, al doilea este desinența de plural, iar „le” (din „propriile”) este articolul hotărât, plural, specific femininului).

În privința asocierii adjectivului „propriu” (care indică posesorul) cu adjectivul posesiv „săi” sau cu „lui”, „ei”, „mei” etc., orice construcție de acest fel reprezintă un pleonasm. Prin urmare, nu se poate spune (pentru că sunt pleonasme): „propriii mei copii”/„propriile ei resurse”/„propriii lui angajați” etc., ci „propriii copii”/„propriile resurse”/„propriii angajați” etc.

Observație! Se întâmplă ca, uneori, să se pronunțe greșit „prop iu” (fără al doilea „r”). Singura formă corectă este, evident, „propriu”.

Descoperă mai multe despre cum este corect: „aicea” sau „aici”, și alte dileme similare care îți pot îmbunătăți scrierea și vorbirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.