În limbajul curent, nenumărate forme greşite ale unor cuvinte uzuale proliferează din cauza unui comportament inerţial al vorbitorilor, de cele mai multe ori, deoarece aceştia consideră că, dacă mulţi folosesc o anumită variantă a unui cuvânt, aceea este corectă, fără a mai face efortul de a verifica într-un dicţionar. Mai grav este când astfel de greşeli sunt făcute tocmai de cei cărora (ce paradox!) li s-a încredinţat, la un anumit moment, misiunea de a se ocupa, prin funcţia pe care o exercita, la cel mai înalt nivel, de educaţie, şi care, în pofida studiilor şi titlulurilor obţinute, “comit” greşeli care ţin de un nivel elementar al stăpânirii limbii române (ca în imaginea asociată textului, un CV al fostului Ministru al Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice).

Este vorba, în acest caz, de substantivul din titlul articolului – servici sau serviciu? – pe care, vrând-nevrând, îl utilizăm frecvent, intră în sfera de interes a oricăruia dintre noi.

Trebuie ştiut că singura formă corectă a acestui cuvant este serviciu (din fr. service, lat. servitium), cu forma de plural nearticulat servicii (nu serviciuri). Această formă este valabilă pentru oricare dintre sensurile cuvântului, de exemplu: Noul meu serviciu îmi oferă multe satisfacţii/Maine sunt de serviciu (de gardă/în tură)/S-a folosit scara de serviciu pentru transportul mobilei/Serviciul religios începe la ora nouă/Am cumpărat un serviciu de cafea etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.