La sugestia unuia dintre cititorii site-ului www.destepti.ro, în acest articol vom răspunde la întrebarea “Cum este corect – siringă sau seringă?”.Seringa sau siringa

În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), este consemnată varianta literară (corectă) – seringă (plural nearticulat seringi), un neologism, din fr. seringue, it. siringa – « Instrument medical folosit pentru a introduce sau pentru a scoate din organism un lichid, pentru a lua probe de sânge etc., care constă dintr-un cilindru de sticlă sau de material plastic cu un piston etanş, la care se adaptează un ac tubular.” Se precizează, de asemenea, că există şi varianta siringă, pe care nu o regăsim şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), ceea ce înseamnă că siringă este un termen utilizat de mulţi vorbitori, dar incorect din punctul de vedere al normelor.

Mai trebuie ştiut că forma de genitiv-dativ a substantivului seringă este seringii (cu doi –i) – Exemplu: Acul seringii nu era suficient de lung. Pluralul articulat este seringile – Exemplu: Seringile acestea nu au fost folosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.