În DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), este consemnată varianta literară (corectă) – „seringă” (plural nearticulat „seringi”), un neologism, din fr. seringue, it. siringa – „Instrument medical folosit pentru a introduce sau pentru a scoate din organism un lichid, pentru a lua probe de sânge etc., care constă dintr-un cilindru de sticlă sau de material plastic cu un piston etanș, la care se adaptează un ac tubular.”

Se precizează, de asemenea, că există și varianta „siringă”, pe care nu o regăsim și în DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), ceea ce înseamnă că „siringă” este un termen utilizat de mulți vorbitori, dar incorect din punctul de vedere al normelor.

Mai trebuie știut că forma de genitiv-dativ a substantivului „seringă” este „seringii” (cu doi –i) – Exemplu: Acul seringii nu era suficient de lung. Pluralul articulat este „seringile” – Exemplu: Seringile acestea nu au fost folosite.

Selectarea termenului corect în contextul medical nu este doar o chestiune de precizie lingvistică, ci și una de claritate profesională. Înțelegerea și utilizarea corectă a termenilor poate influența modul în care pacienții și colegii percep competența profesională. Iată câteva aspecte de reținut:

  • Seringă este forma corectă, conform DEX, și se referă la instrumentul medical utilizat pentru injecții sau prelevarea de probe.
  • Siringă, deși frecvent întâlnită în vorbirea cotidiană, este considerată o formă incorectă și ar trebui evitată în contexte formale sau scrise.
Citește și:  Cum este corect – salată boeuf sau salată de boeuf?

Aprofundarea cunoștințelor despre termenii corecți este crucială pentru toți profesioniștii din domeniul medical, dar și pentru publicul larg.

Pentru mai multe informații despre termeni medicali și utilizarea corectă a limbii române, te invităm să consulți articolul nostru despre cum se scrie corect: cunoștință sau cunoștiință. Acest ghid îți va oferi o mai bună înțelegere a normelor lingvistice și te va ajuta să eviți greșelile frecvente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.