Toată lumea ştie că acest preparat culinar tradiţionalslănină (cu pluralul slănini) – reprezintă stratul de grăsime între pielea şi carnea porcului; parte, bucată din această grăsime, conservată şi preparată ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumată) sau care se topeşte, devenind untură – (din slavonescul slanu – „sărat”, care a dat şi în bulgară, slovacă, sarbă – slănină) (DEX).

Prin urmare, sintagma slănină de porc este un pleonasm, slănina preparându-se doar din grăsimea acestui animal, repetându-se inutil aceeaşi informaţie, prin determinantul de porc.

În limbajul popular/regional, există o serie de sinonime pentru slănină, cum ar fi: slană/clisă (în Ardeal), lard (în Moldova) etc.

2 COMENTARII

  1. Pentru o vreme, da. Însă în galantare deja găsesc tobă de curcan, cârnați de curcan, nu mai e mult până la slanina de curcan!

  2. Iar cand curcanul va fi cat blandul patruped sau invers… si lumea asta va fi cum isi imagineaza Parpangel, din “Tiganiada”, Raiul… cu “dealuri si coaste de cas, de branza, de slanina”… putin ar mai conta daca slanina ar fi de porc, de gasca, de curcan sau de orice altceva! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.