Toată lumea știe că acest preparat culinar tradițional – slănină (cu pluralul slănini) – reprezintă stratul de grăsime între pielea și carnea porcului; parte, bucată din această grăsime, conservată și preparată ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumată) sau care se topește, devenind untură – (din slavonescul slanu – „sărat”, care a dat și în bulgară, slovacă, sarbă – slănină) (DEX).

Slănina, adesea asociată cu bucătăria tradițională românească, reprezintă de fapt grăsimea extrasă de la porc, fiind folosită atât în scopuri culinare, cât și pentru conservarea altor alimente. În timp ce slănină de porc poate părea redundant, această formulare subliniază originea specifică a grăsimii, distingând-o de alte tipuri de grăsime animală.

În rețetele tradiționale, termenul slănină este adesea suficient, deoarece se subînțelege că provine de la porc. Totuși, în contexte unde claritatea este esențială, precum în literatura culinară modernă sau în dialogurile între persoane cu diferite obiceiuri alimentare, specificarea ‘slănină de porc’ poate fi utilă pentru a evita confuziile.

Prin urmare, sintagma „slănină de porc” este un pleonasm, slănina preparându-se doar din grăsimea acestui animal, repetându-se inutil aceeași informație, prin determinantul „de porc”.

În limbajul popular/regional, există o serie de sinonime pentru slănină, cum ar fi: slană/clisă (în Ardeal), lard (în Moldova) etc.

Indiferent de preferința lingvistică, important este să comunicăm clar și să respectăm tradițiile culinare și lingvistice. Pentru mai multe clarificări legate de terminologia culinară, vă recomandăm să consultați articolul nostru despre corectitudinea termenilor culinari, care oferă o perspectivă aprofundată asupra subiectului.

2 COMENTARII

  1. Pentru o vreme, da. Însă în galantare deja găsesc tobă de curcan, cârnați de curcan, nu mai e mult până la slanina de curcan!

  2. Iar cand curcanul va fi cat blandul patruped sau invers… si lumea asta va fi cum isi imagineaza Parpangel, din „Tiganiada”, Raiul… cu „dealuri si coaste de cas, de branza, de slanina”… putin ar mai conta daca slanina ar fi de porc, de gasca, de curcan sau de orice altceva! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.