Se întâmpla adesea ca o pronunţie greşită a unui cuvânt să prolifereze, pentru simplul motiv că este «copiată », fără ca cei care o folosesc să îşi mai pună problema dacă este corectă sau nu. La o simplă căutare pe internet, trei sferturi dintre site-urile care pun în vânzare încălţămintea atât de cunoscută, denumită de cuvântul din titlul articolului utilizează o formă incorectă. Iată câteva exemple : Adidaşi Tenesi Preţuri De la 45-110 lei | Facebook, Tenesi – Cumpără cu încredere de pe Okazii.ro., Tenesi – ShopMania, Cumpăra Acum Tenesi Originali la Preţuri Irezistibile! etc.

Singura formă corectă a acestui neologism (din engl. tennis shoes, fr. tennis) este tenişi, cu singularul tenis. Forma de singular denumeşte, de altfel, şi « sportul alb », jucat pe teren special amenajat, de către doi sportivi sau două perechi.

Trebuie ştiut, de asemenea, că sinonimul neologic corect pentru jucătorul de tenis este tenismen (plural, tenismeni), cu femininul tenismena (plural tenismene), din franţuzescul tenisman, cuvânt a cărui ortografiere a fost adaptată regulilor limbii române.

Citește și:  « Eşti iubibilă, alintabilă, giugiulibilă, răsfăţabilă... » (Trupa Taxi) - inventivitate lingvistică sau nonsens ?
Loading...

1 COMENTARIU

  1. 1. Bagsama ati introdus si ortografia / vocabularul tot la gramatica…

    2. Ii vine cuiva in minte un cuvant a carui forma pt plural sa se termine cu litera “ă”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.