Începând cu iunie 2013, când Edward Snowden, analist, angajat al NSA (Agenţia Naţională de Securitate Americană) a făcut public faptul că, sub pretextul luptei antiteroriste, serviciile secrete americane, britanice şi chiar franceze spionează tot ce înseamnă comunicare electronică, la nivelul planetei, nu mai este nicio îndoială că email-urile şi apelurile telefonice ne sunt ascultate non-stop. Şi alţi foşti responsabili din instituţiile de securitate ale diverselor ţări au confirmat, în repetate rânduri, că serviciile secrete vor să ştie tot, tot timpul şi că acest lucru a devenit posibil, din punct de vedere tehnic, în ultimii ani.

Cum ne sunt spionate e-mail-urile şi apelurile telefonice1

Tot in iunie 2013, The Guardian si Washinton Post au publicat o serie de articole in care aratau ca Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, Paltak, YouTube, AOL, Skype, Dropbox au acceptat accesul serviciilor secrete americane la datele personale ale utilizatorilor lor. Mai mult, a fost facut public un document PowerPoint, in care se prezentau detaliile unui astfel de parteneriat cu FBI si NSA.

« Prism » se numeşte programul « ocult » al NSA, din cauza căruia s-a declanşat un adevărat scandal mondial (deoarece au fost « sifonate » o serie de informaţii), prin acesta urmărindu-se nu atât conţinutul mesajelor, cât datele de identificare şi frecvenţa mesajelor. De exemplu, pentru o convorbire telefonică, se identifică numărul apelantului, al apelatului, data, ora, durata convorbirii şi locul din care a fost iniţiată. După câteva săptămâni de « urmărire », spun specialiştii, se poate şti, cu precizie, domiciliul « urmăritului », locul de muncă, unde pleacă în vacanţă, ce fac diverşi membri ai familiei etc. Se generează o fisă automată, în care sunt înregistrate toate aceste date şi care se păstrează o anumită perioadă de timp. Se pare că nu există niciun fel de problemă în privinţa stocării datelor, de vreme ce totalitatea comunicaţiilor dintr-o ţară, pe durata unui an, se poate ţine pe un singur computer.

Citește și:  Tratamente medicale ciudate folosite de-a lungul timpului
Cum ne sunt spionate e-mail-urile şi apelurile telefonice
Cum ne sunt spionate e-mail-urile şi apelurile telefonice sursa: www.secure-gear.com/spy/best-spy-app-android/

În cazul convorbirilor telefonice, pentru spionaj, serviciile secrete se folosesc de tehnici performante de conversie a vocii în text, după care se face, cu uşurinţă, o cercetare a cuvintelor « cheie », ca şi în cazul mesajelor prin e-mail.

Pentru cine se gândeşte că totuşi pare imposibil să se ţină sub control tot ceea ce se întâmplă, din punctul de vedere al comunicaţiilor pe planetă, crypto-analistul Bruce Schneier subliniază că ar fi de ajuns să se vadă noul centru al serverelor de la NSA, capabil să stocheze yottaocteti de date, un yottaoctet fiind o unitate de măsură a cantităţii de informaţie numerică, echivalent cu 10 la puterea 24 octeţi, adică 1000 de miliarde de de teraocteti, ceea ce ar însemna date înregistrate, de exemplu, prin echivalenta, pe mii de miliarde de CD-uri, pentru care lucrează zeci de mii de angajaţi NSA.

Asadar, nu suntem “singuri”, apeluri telefonice, SMS-uri, mail-uri, accesul la Facebook, Twitter etc. – totul este sub “supraveghere”… Big Brother vegheaza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.