Home Cultură generală Gramatică Cum se folosesc unele semne ortografice şi de punctuaţie în redactarea textelor...

Cum se folosesc unele semne ortografice şi de punctuaţie în redactarea textelor pe computer?

0
Cum se folosesc unele semne ortografice şi de punctuaţie în redactarea textelor pe computer

Redactarea de texte pe computer presupune, printre altele, respectarea unor reguli referitoare la utilizarea semnelor de ortografie și punctuație. Distincția pe care gramaticile tradiționale o fac între semnele ortografice (cratimă, de exemplu) și semnele de punctuație (de exemplu, punctul, virgula etc.) este, conform DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), oarecum artificială, deoarece ambele categorii vizează, în sens larg, scrierea corectă (adică ortografia).

Utilizarea corectă a semnelor ortografice și de punctuație în redactarea textelor pe computer este vitală pentru claritatea și profesionalismul oricărui document. Semnele de punctuație nu doar că delimitează frazele și secțiunile de text, dar ajută și la transmiterea tonului și intenției autorului. De exemplu, virgula separă elementele dintr-o listă, punctul finalizează o propoziție, iar semnele de întrebare și exclamare indică întrebări sau exclamații. Este esențial să înțelegem utilizarea fiecărui semn în parte pentru a ne asigura că mesajul nostru este interpretat corect.

Pentru a aprofunda aceste cunoștințe și pentru a vă îmbunătăți scrierea, vă recomandăm să citiți și Cum este corect: deseară sau diseară. Acest articol va oferi mai multe detalii despre utilizarea corectă a cuvintelor și expresiilor în contextul potrivit, completând astfel cunoștințele despre semnele de punctuație.

Iată câteva dintre aceste reguli, care nu se referă, în mod special, la explicația gramaticală a utilizării lor, ci strict la redactare, unele dintre aceste norme fiind ignorate de mulți dintre cei care desfășoară o astfel de activitate sau care se află la început de drum în această privință:

  • Bara oblică se folosește în formule distributive referitoare la unități de măsură (Km/h, m/s etc.), în structura actelor normative (Legea nr. 10/2008, OUG nr. 5/2011 etc.), în scrierea numeralelor fracționare (2/4, 1/10 etc.) sau pentru a indica alternative (și/sau etc.).

Atenție! Bara oblică nu este precedată, nici urmată de blanc (spațiu liber), conform DOOM, p. XXXIX.

  • Blancul înseamnă absența oricărui semn și are rolul de a separa cuvintele între ele, elementele componente ale unei abrevieri, atunci când nu se folosește punctul etc.

Atenție! În scrisul (de tipar, la calculator, la mașină), blancul nu precede, de regulă, semnele de punctuație, dar le urmează.

  • Cratima îndeplinește foarte multe roluri (leagă cuvinte pronunțate fără pauză, elemente ale cuvintelor compuse, ale abrevierilor etc.)

Atenție! Cratima nu este precedată sau urmată de blanc.

  • Linia de pauză este folosită în cadrul titlurilor compuse din două sau mai multe părți, pentru a delimita construcțiile incidente, în interiorul propozițiilor, în construcțiile eliptice, pentru a marca lipsa predicatului etc.

Atenție! Linia de pauză este precedată și urmată de blanc. Singura situație când nu este precedată, nici urmată de spațiu (blanc) este cea în care apare ca semn ortografic în scrierea unor cuvinte compuse complexe, în care cel puțin unul este compus scris cu cratimă (exemplu : nord-nord-est, est-sud-vest etc.).

  • Punctul care marchează sfârșitul propoziției sau al frazei este urmat de blanc. Nu este precedat și nici urmat de blanc în interiorul abrevierilor – s.a.m.d., s.c., a.c. etc. Virgula nu este precedată, dar este urmată, întotdeauna de blanc.
  • Parantezele rotunde sau pătrate, ghilimelele sunt precedate și urmate de blanc (dar nu se lasă spațiu, în interior, între prima paranteză/ghilimele și textul care urmează, nici după cuvântul care precede închiderea parantezei sau a ghilimelelor).
  • Două puncte, punctul și virgula – aceste semne de punctuație nu sunt precedate, dar sunt urmate de blanc.
  • Apostroful, dacă apare în interiorul cuvintelor, nu este nici precedat, nici urmat de blanc (ex. : dom’le, five o’clock, ante-’89 etc.), la început de cuvânt este, desigur, precedat, dar nu urmat de blanc (ex. : ’89. ‘918 etc.), iar la sfârșit de cuvânt este urmat de blanc (ex. : far’de, pân’ să etc.).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version