Desi multora le place sa creada ca doar oamenii pot fi fideli si iubitori monogami sub auspiciile unei casatorii, in natura exista si alte exemple de cupluri monogame. Se pare ca pe langa ritualurile homosexuale si despartirile, iubirea pentru un singur partener este un alt element asemanator cu lumea umana. De multe ori, acestea se dovedesc a fi mai trainice decat cele din lumea oamenilor, asemenea animale fiind adevarate modele pentru noi, desi monogamia nu este des intalnita in natura.

De ce aleg unele animale să fie monogame?

În lumea animalelor, loialitatea față de un singur partener poate fi o raritate, dar există specii care demonstrează că devotamentul și monogamia nu sunt rezervate doar oamenilor. De la păsări care își construiesc cuiburi împreună și rămân alături de perechea lor toată viața, până la mamifere care își îngrijesc puii în cuplu, aceste animale sunt exemple de fidelitate.

Chiar dacă monogamia este mai puțin obișnuită în regnul animal, speciile care o practică ne arată că legăturile emoționale și cooperarea sunt esențiale pentru supraviețuire și succesul reproducerii.

lebede

Păsările monogame: De la lebede la vulturii albi

Cel mai frumos exemplu de cupluri monogame este cel al lebedelor, devenite din acest motiv si simboluri ale iubirii. Inrudite cu ratele si gastele, exista 6-7 specii de lebede, unele facand parte din categoria pasarilor zburatoare foarte mari. De regula, se hranesc cu plante, alge, ierburi, radacini, uneori chiar si cu vietuitoare acvatice mici si obisnuiesc sa isi faca un cuib mic pe malul apelor.

Femela este ajutata de mascul la construirea cuibului, acesta fiind unul din multele lucruri pe care cei doi le fac impreuna. Lebedele traiesc in cuplu cu acelasi partener toata viata. Singura exceptie este lebada muta, la care cercetatorii au observat ca pot avea un comportament homosexual sau transsexual.

condorii negri

Alte pasari care aleg sa traiasca in formula de cuplu monogam sunt condorii negri, care chiar daca nu sunt foarte aratosi, demonstreaza ca pot fi unele dintre cele mai fidele necuvantatoare. Albatrosii reusesc sa pastreze o relatie de o viata cu alesul, in ciuda distantelor lungi pe care le parcurg. Astfel, aceste relatii se formeaza pe parcursul a ani buni, perechea demonstrandu-si iubirea prin dansuri ritualice. Vulturii albi (simbolul Statelor Unite ale Americii) si turturelele sunt alte exemple de cupluri monogame.

Albatrosii, de exemplu, sunt printre cele mai cunoscute specii de păsări monogame. Aceștia pot călători pe distanțe foarte mari de-a lungul anului, dar revin întotdeauna la același partener în sezonul de împerechere.

Albatrosii investesc mult timp în stabilirea și menținerea legăturii de cuplu, iar dansurile lor elaborate sunt un simbol al acestei legături strânse. Puii sunt crescuți împreună, cu ambii părinți împărțind responsabilitățile de hrană și protecție. Această colaborare le permite să aibă succes în creșterea urmașilor, mai ales într-un mediu dur, unde resursele sunt limitate.

In lumea insectelor, termitele se remarca pentru aceasta capacitate extraordinara de a fi fidele. In general, regina femela depune ouale, iar tatal moare la putin timp dupa imperechere, dar exista si specii la care femela are un singur partener, acesta numindu-se rege si dand nastere intregii colonii.

Schistosoma mansoni
Schistosoma mansoni

Chiar si vietuitoarele parazite pot ramane impreuna pe viata, desi numele lor nu are o rezonanta romantica. Un bun exemplu in acest sens il constituie viermii Schistosoma mansoni, care vietuiesc in corpul uman in cupluri monogame.

gibonii
gibonii

Dintre mamifere, gibonii sunt singura specie de maimuta care formeaza cupluri monogame, creand familii foarte puternice si afectuoase. Gibonul traieste in Asia de sud-est in grupuri restranse, asemanatoare familiei umane, compusa din cuplul mascul-femela si din puii lor. Acestia locuiesc in copaci, nu parasesc teritoriul propriu si nici nu interactioneaza cu alte grupuri de giboni. Statutul femelei este relativ egal cu cel al masculului in relatia familiala.

lupi
lupi

Mamiferele loiale: Lupii și soarecii de preerie

Lupii intemeiaza familii extraordinare, dand dovada de o loialitate iesita din comun. Acestia umbla in haita, care este compusa din cuplu si din rudele masculului si femelei. Imperecherea acestora se produce de obicei in lunile februarie-martie, dupa care masculul ramane cu femela pentru a o ajuta la cresterea puilor. Daca partenerul moare sau este grav ranit, totusi, celalalt lup isi cauta o noua pereche.

soarecii de preerie
soarecii de preerie

Desi rozatoarele nu au o reputatie prea grozava in ceea ce priveste reproducerea, soarecii de preerie sunt cei ce pot forma cupluri monogame pe viata. Acestia isi impart responsabilitatile si cresc impreuna puii. Soarecii de preerie au atras atentia multor studii, deoarece este captivant felul in care masculii se chinuie timp de 24 de ore pentru a avea parte de actul sexual, dupa care cei doi raman impreuna, de obicei, pentru toata viata.

Se pare ca exista chiar o explicatie chimica a acestei probleme, soarecii de preerie au oxitocina si receptori pentru aceasta in creierul lor. Acest hormon se elibereaza si in cazul oamenilor atunci cand acestia se imbratiseaza, fac dragoste sau atunci cand mamele alapteaza, ajutand la intarirea relatiei dintre doua persoane.

calutul de mare

Monogamia în lumea subacvatică: Calutul de mare și partenerii săi

In lumea subacvatica, se remarca in mod special calutul de mare, fiind impresionant nu doar pentru faptul ca tatal cloceste ouale intr-un fel de marsupiu, ci si prin faptul ca formeaza perechi pe viata. In perioada de imperechere, femela si masculul isi apropie cozile, cea a femelei ajungand pana aproape de marsupiul tatalui, unde aceasta depune ouale. Ouale urmeaza a fi fertilizate de catre tata si clocite pentru 2-3 saptamani.

Cu toate acestea, fidelitatea in randul animalelor este costisitoare si dificila, deoarece astfel animalele respective sunt in cautarea partenerului perfect, ceea ce face ca raspandirea genelor sa se faca incet. Studiile au demonstrat ca sunt putine animale ce aleg sa formeze cupluri monogame, fie din punct de vedere sexual, fie din punct de vedere social, fie din punct de vedere genetic.

Uluitor este totusi procentul pasarilor monogame, si anume 92%, dintre care se remarca in special pasarile rapitoare. Aceste exemple din natura pot fi un bun model pentru lumea oamenilor, in care rata divorturilor este in crestere. Urmandu-le exemplul, oamenii pot invata ca un cuplu presupune iubire si devotament fata de perechea lor si ca gandirea si educatia ar trebui sa intareasca, nu sa slabeasca aceste credinte.

De ce aleg unele animale să fie monogame?

Monogamia în lumea animalelor poate părea surprinzătoare, având în vedere că multe specii sunt poligame pentru a asigura o răspândire mai largă a genelor. Totuși, există specii care au ales fidelitatea față de un singur partener ca strategie de supraviețuire.

În multe cazuri, cuplurile monogame oferă un avantaj în creșterea și protecția puilor. Ambii parteneri contribuie la hrănirea și apărarea micuților, crescând astfel șansele de supraviețuire ale acestora.

În plus, monogamia poate facilita protejarea teritoriilor împotriva intrușilor, oferind stabilitate și un mediu sigur pentru dezvoltarea puilor. De exemplu, în cazul soarecilor de preerie, cuplurile monogame își apără teritoriile împotriva rivalilor și rămân alături de pui până când aceștia devin independenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.