Home Cultură generală Curiozitati despre Craciun – afla tot ce nu stiai despre sarbatorile de...

Curiozitati despre Craciun – afla tot ce nu stiai despre sarbatorile de iarna

0
Curiozitati despre Craciun

Curiozitati despre Craciun pe care poate nu le stiai prezinta cateva informatii pe care multi dintre cei ce sarbatoresc Craciunul si Nasterea Domnului nu le stiu. Iata in cele ce urmeaza cateva informatii si curiozitati pe care nu toata lume ale cunoaste si care vor starni cateva zambete sau expresii interesante pe chipurile celor care citesc, oferindu-va si noi informatii cu privire la cele mai importante sarbatori ale sfarsitului de an.

Curiozitati despre Craciun1

Una din interesantele curiozitati despre Craciun este aceea ca acesta nu a fost sarbatorit pe 25 decembrie dintotdeauna, aceasta data devenind oficiala abia in 350 la ordinul Papei Iuliu Intaiul.  Anterior acestei proclamatii, civilizatiile care au imbratisat crestinismul sarbatoreau Nasterea lui Iisus Hristos si la alte date; spre exemplu grecii sarbatoreau venirea pe lume a salvatorului omenirii pe 7 Ianuarie, data care a ramas si acum data de sarbatoare pentru crestinii pe rit vechi.

Si traditia prescurtarii Craciunului in Xmas provine tot de la greci, acestia fiind cei care il desemnau pe Iisus si drept X sau Cristos.

Se spune ca Mos Craciun a existat cu adevarat in trecut, acesta fiind o referire la Nikolas din Myra, un episcop de pe teritoriul Turciei de astazi, acesta fiind sanctificat dupa moartea sa. Se spune despre acesta ca ar fi impartit cadouri saracilor, iar numele Mos Craciun sau Santa Claus ar proveni de la numele sfantului, Niklaus. Acesta este sarbatorit in tara noastra si pe 6 decembrie, fiind Mos Nicoae care aduce copiilor buni cadouase in ghetute si ciorapei. In statele europene de vest, Mos Craciun aduce cadouri copiilor in ciorapei speciali asezati la semineu sau la geam.

Una din cele mai cunoscute tradtii despre Craciun este cea a Mosului Craciun care aduce cadouri tuturor copiilor, insa vraja acestei magii este intretaiata de cercetatori, care au calculat si o viteza si o modalitate in care Mosul ar trebui sa calatoreasca in intreaga lume pentru a aduce cadourile de sub brad tuturor copiilor. Acesta ar trebui sa viziteze in jur de 822 de case pe secunda si sa calatoreasca in sania sa la viteza de peste 1000 de km pe secunda. Asta nu inseamna insa ca, prin orice magie ar folosi, Mosul nu reuseste sa ii bucure pe toti copiii din lume!

mos Craciun, foto: taianhdep.com

Una din cele mai interesante curiozitati despre Craciun este folosirea ghetutelor sau a ciorapilor de Mos Nicolae sau Mos Craciun. Acest obicei vine de la legenda a trei surori care nu aveau niciun fel de zestre sau avutie care ar fi fost ajutate de Mosul ce le-a umplut ciorapeii cu monezi de aur.

Se spune ca prima data cand a fost sarbatorit Craciunul a fost in anul 521, in oraselul York din Marea Britanie.

Tot in Marea Britanie, un obicei pastrat din vremea romanilor cere ca oamenii sa poarte coroane de hartie in seara de Craciun. Acest obicei a ramas inca din perioada saturnaliilor, stravechile sarbatori romane ce comemorau solstitiul de iarna.

Craciunul a fost insa si intrezis in Marea Britanie in secolul 17,  mai exact intre anii 1647 si 1660, cand premierul Oliver Cromwell a decretat ca zilele sfinte sa nu fie celebrate pentru ca reprezinta un lucru imoral. Liderul puritan a pierdut insa puterea dupa cativa ani, iar britanicii s-au putut bucura din nou de sarbatorile de Craciun.

Brad Craciun, foto: roonerpost.com

Brazii de Craciun au nevoie in general de 15 ani pentru a ajunge la lungimea necesara, asta in conditii de crestere naturala si nu in pepiniere. Primele „globuri” de impodobire a brazilor de Craciun au fost merele, acest lucru intamplandu-se inca de pe vremea romanilor cand copacii erau impodobiti pentru Saturnalia. Mai apoi, in secolul 15, acest lucru s-a schimbat iar brazii au inceput sa fie impodobiti de luminite gratie pastorului protestant Martin Luther, care a avut o revelatie cand privea cerul printre ramurile unui brad, vazand lumina stelelor licarind prin acestia.

Una din cele mai interesante curiozitati despre Craciun are in vedere credinta conform careia vrajitoarele cautau maturi in seara de Craciun, mergand in fiecare casa. In plus, si spiritele malefice umblau pe strazi, acestea fiind credinte pagane in general. Pentru a contracara efectul vrajitoarelor, oamenii ies afara in aceasta zi si fac zgomote, tragand focuri de arma si spargand pahare pentru a indeparta spiritele malefice.

Americanii trimit in general in medie un numar de 30 de felicitari de Craciun celor apropiati, primind acelasi numar de felicitari. In plus, la o aruncatura de bat, in Canada, Mosul are propria adresa si un cod postal propriu, si anume H0H 0H0 (sau Ho Ho Ho – ce spune Mosul cand calatoreste cu sania sa trasa de reni).

Una din cele mai populare colinde  de la radio si televizor in aceasta perioada, Jingle Bells, a fost creata in prima instanta de americani pentru a marca Ziua Recunostintei. Din 1987 si pana acum importanta colindului s-a schimbat foarte mult, acesta ramanand acum un adevarat simbol al Craciunului si sarbatorilor de iarna.

Conform studiilor, americanii isi iubesc animalele de companie foarte mult, caci jumatate din cei care detin animale de companie le cumpara acestora cadouri si chiar le si colinda!

In SUA, in perioada sarbatorilor de iarna, americanii cutreiera mall-urile si magazinele pentru a gasi cadoul perfet pentru cei dragi, iar statisticile arata ca un card Visa este folosit de 5340 de ori pe minut.

Potrivit multor cercetatori, perioada Craciunului nu este numai una fericita in viata oamenilor, caci cuplurile se despart adesea exact in aceasta perioada.

Costumatia alb rosie a lui Mos Craciun, asa cum a ajuns aceasta sa fie cunoscuta si promovata in exces, reprezinta o creatie a caricaturistului american Thomas Nast in 1860. De atunci, Mosul a imbracat diferite variatii ale cojocelului rosu cu centura neagra si o caciulita pe masura, insa chiar daca  materialul din care este facuta imbracamintea Mosului s-a schimbat in timp, culoarea a ramas mereu aceeasi.

Cel dintai brad artificial menit sarbatorilor de iarna provine de la punctualii nemti, care au creat un bradut din pene de gasca vopsite. De atunci, tehnologia de creare a brazilor artificiali s-a schimbat si a evoluat foarte mult, ajungandu-se atat la brazi care mai de care mai ornamentati si realizati din elemente inedite cat si la revenirea brazilor naturali in prim plan.

O ultima curiozitate despre Craciun are in vedere existenta unor locuri care poarta denumirea sarbatorii iernii, si anume doua insule ale Craciunului, dintre care una se gaseste in Oceanul Indian iar cealalta se afla in Oceanul Pacific. Ambele insule reprezinta destinatii exotice de vacanta pentru aventurieri.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version