Home Animale 13 curiozităţi despre șopârle

13 curiozităţi despre șopârle

0
soparle

Șopârlele sunt niște animale uimitoare, dar cei mai mulți oameni nu știu prea multe despre ele. Ele pot să difere foarte mult de la o specie la alta, motiv pentru care este important să nu se generalizeze atunci când se vorbește despre ele. Relația dintre om și șopârlă se crede a fi una foarte veche, existând unele civilizații antice în care acestea erau venerate ca zei. Acum există multe persoane care consideră șopârlele ca fiind cele mai bune animale de companie, pentru că nu necesită multă îngrijire și au un aspect exotic.

În cele ce urmează vă prezentăm mai multe aspecte interesante ale acestor creaturi.

soparle1

• Doar două specii veninoase

În momentul de față s-au găsit aproximativ 3800 de specii diferite de șopârle ce pot fi întâlnite pe toate continentele, în afară de Antarctica. Între toate aceste specii, doar două s-au dovedit a fi veninoase: Heloderma Sucpectum și Heloderma Horridum. Chiar dacă sunt veninoase, veninul lor nu poate ucide un om, dar poate provoca dureri foarte mari.

• Cea mai mare șopârlă

Cea mai mare șopârlă din lume este Dragonul Komodo. Acesta este o specie nativă Insulei Komodo din Indonezia. Dragonii Komodo pot ajunge la o lungime de 3.3 metri și sunt atât de puternici, încât pot pune la pământ un prădător mult mai mare decât ei. Aceștia au un maxilar foarte puternic și o salivă toxică care îi ajută să-și ucidă prada. Ocazional atacă și oameni, existând unele cazuri în care îi și omoară. Șopârlele continuă să crească pe toată perioada vieții. Când trebuie să mai crească, își vor lepăda pielea.

• Nu au corzi vocale

Toate șopârlele nu au corzi vocale, în afară de specia Gecko. Acest lucru înseamnă că cele mai multe specii se bazează pe limbajul corpului pentru a putea comunica. Acest tip de comunicare devine foarte util atunci când își marchează teritoriul, pentru amenințarea prădătorilor și pentru atragerea partenerilor de împerechere.

• Pot să alerge pe picioarele din spate

Două specii de șopârle ce sunt native continentului american mai exact, baziliscul și șopârla cu guler, au capacitatea de a alerga pe picioarele din spate. Atunci când acestea sunt tinere pot să alerge chiar și pe apă. Această abilitate se numește locomoție bipedă.

• Au o viață lungă

Chiar dacă ne-am fi gândit că au o viață destul de scurtă, acest lucru nu este adevărat, existând unele specii ce trăiesc destul de mult. De exemplu, șopârla cu mărgele mexicană ajunge să trăiască și până la 33 de ani și 11 luni, iar iguana din insulele Cayman poate ajunge și până la 33 de ani și 5 luni. Prin comparație cu multe alte animale, ele au o durată de viață foarte lungă.

• Mecanisme de apărare

Unele șopârle își pot surprinde inamicii cu un puternic mecanism de apărare. Există câteva șopârle cu coarne care pot arunca sânge din ochi (până la o distanță de 4 metri) pentru a-și avertiza inamicul. Un alt mecanism de apărare în cazul șopârlei cu guler este acela de a-și extinde pielea din jurul gâtului pentru a alunga prădătorul. Camuflajul este o altă metodă prin care anumite tipuri de șopârle se pot ascunde la dușmani. Cameleonul este expertul în camuflaj, dar și șopârla cu guler se descurcă destul de bine la acest capitol.

• Coada poate fi regenerată

Este posibil ca o șopârlă să își piardă coada dacă simt că se află în pericol. Această metodă de a scăpa de prădător poate fi foarte utilă deoarece coada se va mai mișca și îl va deruta pe atacator, iar șopârla va putea fugi. În timp coada va crește la loc, iar noua coadă poate fi mai subțire și poate avea chiar și o culoare diferită. Poate dura undeva unde între 3 și 4 luni pentru ca o coadă nouă să poată crește în întregime.

• Le pot lipsi picioarele

Există unele specii de șopârlă ce au picioare foarte scurte sau chiar nu au deloc. Deseori ele sunt confundate cu unii șerpi. O modalitate pentru a determina despre ce este vorba este de a căuta genele și urechea externă. Dacă aceste caracteristici fizice sunt prezente, atunci este vorba despre o șopârlă și nu un șarpe.

• Au sânge rece

Șopârlele sunt animale cu sânge rece, motiv pentru care în timpul iernii ele devin mai încete și sunt nevoite să iasă pentru a se încălzi la soare. Acest lucru este necesar pentru a-și putea recâștiga dexteritatea necesară pe timpul nopții pentru a putea vâna.

• Vedere foarte bună

Șopârlele au o vedere uimitoare iar unele chiar au o vedere puternică a culorii, ceea ce înseamnă că pot diferenția colorile.

• Foarte buni cățărători

Cele mai multe specii de șopârlă sunt niște alpiniști uimitori. Dintre toate, șopârla Gecko este cea mai rapidă. O parte dintre ele sunt capabile să alerge cu capul în jos sau cu spatele la viteze destul de mari.

• Pot gusta mirosurile din jurul lor

Ca și șerpii, șopârlele au organul Jacobsen, și pot mirosi prin „gustarea” aerului din jur. Atunci când își flutură partea inferioară a gâtului, mișcă aerul peste organul Jacobsen.

• Semn al înțelepciunii și norocului

Grecii și egiptenii antici considerau șopârla ca fiind reprezentant al înțelepciunii divine și al norocului. Cel mai probabil, acesta este motivul pentru care aceste creaturi reprezintă cuvântul „abundență” în cadrul hieroglifelor.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version