Home Cultură generală Cuvântul anului 2023 – “Hallucinate”. O “oglindă” a realităţii prezente?

Cuvântul anului 2023 – “Hallucinate”. O “oglindă” a realităţii prezente?

0
Cuvântul anului 2023

Cuvântul anului 2023 a fost ales, aşa cum se întâmplă mereu în această perioadă a anului, de câteva companii care publică cele mai cunoscute dicţionare din lume, în colaborare cu edituri şi cu diverse alte instituţii culturale.

Alegerea se face pe baza unor statistici care evidenţiază termenul sau expresia care reflectă preocupările anului sau o stare de spirit generalizată, in urma unor analize care arată ce cuvânt a suscitat în mod deosebit interesul mass-media, al publicului larg, având în acelaşi timp, aşa cum explică specialiştii în domeniu, “potenţial durabil din punct de vedere cultural, în sensul de a reflecta idei, atitudini, situaţii, opinii recurente în preocupările oamenilor”. Au fost şi ani în care “cuvântul anului” a fost ales prin votul publicului.

Cuvântul anului 2023, ales de Cambridge Dictionary – “Hallucinate”

Dicționarul Cambridge (“Advanced Learner’s Dictionary”, abreviat CALD), pe baza numărului de căutări pe site-ul său, a ales drept “cuvântul anului 2023” verbul “(to) hallucinate” (a halucina/ a avea halucinaţii), dar cu un sens oarecum nou faţă de cel consacrat, dovadă că Dicționarul Cambridge – cel mai popular dicționar online din lume pentru cursanții de engleză – și-a actualizat definiția pentru “halucinaţie” ţinând cont de noul ințeles.

Definiţia tradiţională, înainte de 2023, a termenului “hallucinate” era: “a avea, a auzi, a simţi ceva ce nu există, de obicei din cauza unei afecțiuni medicale/ tulburări psihice sau a luării unui medicament sau a unui drog, perceperea unui obiect sau a unui fenomen fără ca acesta să existe în realitate”.

Sensul nou al cuvântului “hallucinate”

“Hallucinate” a dobândit un nou sens în 2023, acum fiind folosit frecvent pentru a descrie informații false produse de AI Generative, atunci când îi sunt adresate întrebări (Inteligenţa Artificială Generativă, prescurtat GenAI – un tip de tehnologie care poate produce diferite tipuri de conținut, inclusiv text, imagini, audio și date sintetice/ informaţii fabricate artificial).

Când o Inteligență Artificială (un sistem informatic care are unele dintre calitățile creierului uman, cum ar fi capacitatea de a produce limbaj într-un mod care pare uman) “halucinează”, aceasta produce informații false.

Confabulaţiile AI

Halucinațiile AI”, cunoscute și sub denumirea de “confabulații”, par uneori lipsite de sens, dar pot fi percepute şi ca fiind complet plauzibile – chiar dacă sunt inexacte din punct de vedere faptic sau, în cele din urmă, ilogice.

Sensul nou al cuvântului “hallucinate” a fost adoptat rapid de publicul larg, foarte interesat de noile tehnologii, atât de mult încât Dicționarul Cambridge a fost nevoit să-și revizuiască definiția.

Henry Shevlin, profesor de etică la Universitatea Cambridge, explică această alegere prin tendința pe care o au ființele umane de a antropomorfiza aceste sisteme, de a le trata ca și cum ar avea o minte proprie, fiind surprins în acelaşi timp de folosirea acestui cuvânt într-un context legat de Inteligenţa Artificială.

O postare pe site-ul Cambridge Dictionary subliniază cu această ocazie – a alegerii lui “hallucinate” drept cuvântul anului 2023 – că “halucinaţiile AI” ar trebui să-i facă pe oameni să înţeleagă faptul că “trebuie încă să gândească in mod critic atunci când folosesc aceste instrumente”.

Printre ceilalți zece termeni care se aflau în cursa pentru “cuvântul anului 2023”, conform acestui dicționar, pe locul al doilea s-a situat «deinfluencing», un hashtag care a devenit la modă pe rețelele de socializare, prin care influencerii îşi conving urmăritorii să evite anumite produse sau stiluri de viață.

Cuvântul anului 2023, conform Dicţionarului Collins

AI (Artificial Intelligence)

Se pare că, în anul care tocmai se încheie, preocupările oamenilor au fost legate, în mare măsură, de noile tehnologii, de vreme ce şi Dicţionarul Collins (publicat de Harpercollins, o companie de editură anglo-americană, care este considerată unul dintre cei cinci mari editori de limbă engleză) a ales drept “cuvântul anului 2023” abrevierea “AI” (Artificial Intelligence), termen a cărui frecvenţă în limbaj s-a dublat faţă de anul anterior.

Explicaţia de dicţionar a termenului este: “un tip de tehnologie computerizată care se preocupă de a face mașinile să funcționeze într-un mod inteligent, similar modului în care funcționează mintea umană”. (Dicţionarul Collins)

Sau, potrivit Dicţionarului Cambridge: “un anumit sistem informatic sau un computer care are unele dintre calitățile pe care le are creierul uman, cum ar fi capacitatea de a interpreta și produce limbajul într-un mod care pare uman, de a recunoaște sau de a crea imagini, de a rezolva probleme și de a învăța din datele care îi sunt furnizate”.

Concurente pentru cuvântul anului 2023 au mai fost: “Nepo Baby” – prescurtare de la “nepotism baby” – un termen care se referă la copiii vedetelor care au reușit în cariere similare cu cele ale părinților lor, folosit de obicei peiorativ, pentru a indica o celebritate a cărei faimă și succes sunt percepute ca nemeritate; “de-banking” – închiderea conturilor bancare ale persoanelor sau companiilor de către bănci care percep deținătorii de cont ca având un risc financiar; “ultraprocessed”- termen referitor la alimentele preparate prin metode industriale (cu arome, conservanţi, coloranţi) care să le facă hipergustoase şi foarte profitabile pentru producători.

Cuvântul anului 2023 ales de Dicţionarul Merriam-Webster

Authentic

Lingviştii de la Merriam-Webster Dictionary, cel mai vechi editor de dicționare din Statele Unite, au ales, pentru cuvântul anului 2023, “authentic” (autentic) – un termen care a fost utilizat frecvent în anul care tocmai se încheie, la acest fapt contribuind substanţial discuţiile despre AI, despre celebrităţi, identitate, reţele sociale şi, mai ales, estomparea dramatică a graniței dintre “real” şi “fals” în lumea în care trăim.

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version