Delfinul de Atlantic cu cocoasa, dupa cum ii spune si numele, este o specie care traieste in Oceanul Atlantic de Est si se remarca prin inotatoarea dorsala mare de pe mijlocul spatelui care este pozitionata pe o creasta ca un fel de cocoasa. Acest delfin prefera sa traiasca in apele putin adanci din apropierea coastelor, in estuare, recife, fluvii si mlastini cu mangrove.
Deseori apare de-a lungul coastei Africii de Vest, dar chiar si in fluviul Niger. Mai rar se intampla sa calatoreasca mult in amonte si astfel sa ajunga pe cursurile raurilor mari, de regula prefera sa se mentina la limita de influienta a mareelor.
Exemplarele adulte au lungimea corpului de 2,4-2,8 m, greutatea de 280 kg si coloritul gri-ardezie pe partile laterale si partea superioara a corpului, respectiv gri-deschis pe partea ventrala. La aceasta specie masculul este intotdeauna mai mare decat femela si cantareste mai mult. Capul este mare, calota formeaza un unghi destul de mare cu ciocul lung si ingust.
Maxilarele sunt inzestrate cu 27-38 perechi de dinti mici si bonti cu ajutorul carora marunteste prada. Inotatoarea cadala este formata din doi lobi simetrici si este pozitionata orizontal la fel ca si la alte specii de cetacee. Aripioarele pectorale sunt alungite si musculoase, foarte puternice, de culoare gri-inchis. Ochii sunt mari si blanzi, au irisul de culoare inchisa, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.
Delfinul de Atlantic cu cocoasa nu este o specie rapida, inoata destul de lent, poate atinge viteza de 5 km/ h. Are obiceiul sa se apropie foarte mult de zonele de coasta si sa inoate la suprafata apei pentru a respira. Hrana sa consta in principal din pesti care inoata in bancuri mari dar si cefalopode.
Prefera mai ales heringul, chefalul si platica. Poate fi observat usor dupa sunetele pe care le scoate, asemanatoare unor clicuri continui, strigate si fluieraturi. Aceste sunete atat de speciale sunt foarte importante, cu ajutorul lor se face comunicarea intre exemplare si cu alte specii de delfini. Perioada de reproducere este in lunile martie-aprilie, femela face un singur pui care are la nastere aproximativ lungimea de 1 m.
Delfinul de Atlantic cu cocoasa are denumirea stiintifica de Sousa teuszii, face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae si nu este o specie pe cale de disparitie. Se aseamana foarte mult cu Sousa plumbea (o specie de delfin din Oceanul Indian mai mare si de culoare mai inchisa, cu pete negre-albastrui) si cu Sousa chinensis (delfinul cu cocoasa din apele de coasta din Oceanul Pacific de Vest, mai deschis, roz cu pete cenusii pe cap si in jurul ochilor).
Video – Delfinul de Atlantic cu cocoasa (Sousa teuszii):