In Oceanul Atlantic inoata o specie de delfin care are un comportament foarte interesant comparativ cu alte specii de astfel de cetacee si este cunoscut cu numele de delfinul pestrit de Atlantic. Coboara la cele mai mari adancimi si sapa cu ciocul in fundul nisipos al oceanului dupa hrana, astfel incat prin insistenta sa de a scormoni cat mai adanc ajunge sa-si vare intregul corp in nisip. Se aseamana cu delfinul pestrit pantropic (care este cel mai intalnit cetaceu din apele temperate) insa are capul si ciocul mai puternice fata de acesta.

Dupa cum ii spune si numele sau popular acest delfin apare in apele tropicale si temperate ale Oceanului Atlantic si marile adiacente. Numeroase exemplare inoata intre Florida si Insulele Bermude, in Golful Mexic, Insulele Canare si Azore.

Grup de delfini Stenella frontalis in Oceanul Atlantic, Foto: bioweb.uwlax.edu

In functie de habitat, exemplarele adulte pot avea lungimea corpului cuprinsa intre 1,7-2,3 m si greutatea de pana la 130-140 kg. De asemenea variaza si coloritul lor, petele de culori inchise de pe suprafata corpului pot fi mai mari sau mai mici, cu varsta ele se intensifica. Pe partea dorsala a corpului coloritul este gri-inchis, pe laterale nuantele de gri se estompeaza, iar partea ventrala este albicioasa. La exemplarele tinere burta este aproape alba, iar pe laterale si ventral apar pete intunecate. Adultii au mai multe pete decat puii, iar exemplarele care inoata in apropierea zonelor de coasta au atat de multe marcaje inchise incat acestea aproape ca acopera tot coloritul de fond al corpului. Capul este alungit, botul lat si robust, maxilarele prevazute fiecare cu 32-42 perechi de dinti. Ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului, au deschiderea alungita orizontal si irisul de culoare inchisa. In zona toracica apar cele doua inotatoare alungite, robuste, cu varful ascutit, in nuante gri-inchis. Inotatoarea codala este impartita in doi lobi simetrici si este pozitionata orizontal. Pe spate apare inotatoarea dorsala mare, care are forma aproximativ triunghiulara, coloritul gri-inchis, varful rotunjit, iar marginea posterioara curbata spre interior.

Citește și:  Starcul roșu, o pasăre migratoare ce poate fi văzută în Deltă
Delfinul pestrit de Atlantic (Stenella frontalis), Foto: allposters.com

Delfinul pestrit de Atlantic este rapid, inoata cu o viteza extraordinara, face scufundari pana la 60 m, sta sub apa pana la 6 minute si are capacitatea sa realizeze salturi acrobatice deasupra apei. Pentru a-si prinde prada foloseste mai multe metode, iar pentru a comunica cu alte exemplare emite anumite semnale spre a trimite informatii precise. Hrana sa de baza consta din pesti, cefalopode, echinoderme, moluste, crustacee si alte specii de nevertebrate marine.

Aceste animale acvatice sociabile alcatuiesc grupuri de minim 5-15 exemplare. In Insulele Azore pot fi observate grupuri foarte mari de pana la 500 delfini. Femela naste un pui la fiecare 3 ani, sau uneori chiar la 5 ani. Puiul este alaptat de mama 1 an si ocrotit o perioada lunga de timp de pana la 5 ani, ajunge la maturitatea sexuala la 8-15 ani.

Delfinul pestrit de Atlantic are denumirea stiintifica de Stenella frontalis, face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este foarte mare, ajunge la cateva zeci de mii.

Video – Delfinul pestrit de Atlantic (Stenella frontalis):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.