Delfinul-pilot cu inotatoare scurte apare in apele temperate si tropicale din toata lumea. Cele mai multe exemplare se gasesc in Marea Nordului, Marea Mediterana, in apele de coasta din Oceanul Atlantic de Nord.

Grup de delfini-pilot cu inotatoare scurte in Tenerife, Foto: cartinafinland.fi

Corpul unui delfin-pilot este robust si in nuante inchise de negru, pe partea de spate avand o sa de culoare gri care se intinde de la inotatoarea dorsala spre partea posterioara. Capul este mare, fruntea bombata, in spatele fiecarui ochi are cate o dunga gri foarte ingusta care se intinde pana la inotatoarea dorsala mare si rotunjita. Pe gat si pe piept prezinta cate o pata deschisa, gri, in forma de inima sau de ancora. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 5-7 m si greutatea de 1-1,8 tone (sau chiar mai mult). La aceasta specie exista un puternic dimorfism sexual pus in evidenta de marimea corpului. Astfel femela este de doua ori mai mica decat masculul si cantareste evident mai putin. In cazuri exceptionale un mascul poate avea si greutatea de 3,8 tone. O alta diferenta intre cele doua sexe este data de durata de viata. Femela are capacitatea de a trai cu 15 ani mai mult decat masculul, ajunge sa aiba o speranta de viata de 60 de ani, iar masculul doar de pana la 45 de ani.

Delfinul-pilot este activ mai mult in timpul noptii cand vaneaza caracatite, calamari si alte tipuri de cefalopode. Are un mod de a inota rapid, se scufunda pana la 500 m si rezista sub apa timp de un sfert de ora. In perioada de imperechere masculii sunt agresivi intre ei, ei intra in competitie pentru femele. Dovada sunt cicatricele care exista pe pielea lor si care arata ca au existat rani pe care si le-au facut in timpul perioadei cand isi disputau dreptul la imperechere cu femelele. De obicei se imprecheaza in lunile aprilie-iunie, insa nu este o regula, uneori masculul si femela se imperecheaza si in alt sezon din an. Femela are o perioada de gestatie de 15-16 luni, apoi face un singur pui (care are lungimea corpului de aproximativ 1,4-1,8 m si greutatea de 100 kg). O femela se reproduce de regula o data la patru ani, iar masculii sunt poligami.

Masacrul delfinilor-pilot din Insulele Feroe, Foto: advocacy.britannica.com

Delfinii-pilot sunt in anumite regiuni vanati in numar mare, practic sunt manati spre apele de adancime mica din golfuri si masacrati de localnici. Astfel se intampla intr-un mic grup de insule din Regatul Danemarcei si anume in Insulele Feroe. Aceste insule se afla in partea nordica a Oceanului Atlantic. Aici conditiile de viata nu sunt favorabile, ceea ce face ca cea mai mare parte a regiunilor sa nu fie locuite. Pe o suprafata de 1000 de km patrati traiesc doar 50 000 de localnici. Acestia par rupti de civilizatie, avand in vedere ca traiesc atat de departe de continent. Climatul pe aceste insule este nefavorabil, vanturile sunt puternice si sufla un aer rece, padurile lipsesc, vegetatia lemnoasa este rara. Pamantul mai mult uscat este acoperit din loc in loc cu mici arbusti si muschi. Tinand cont ca despre agricultura nici nu mai poate fi vorba, care credeti ca este sursa de hrana a localnicilor. Ei bine ei cresc turme de oi, iar in lunile de vara cand apa este mai calda incep sa navigheze in jurul Insulelor Feroe spre a cauta delfinii-pilot. In momentul in care ajung in larg si depisteaza un grup de delfini oamenii anunta prins statie pe cei de pe tarm ca vor mana delfinii spre mal. Ii inconjoara incet cu barcile si ii determina sa inoate spre tarm. Cand ajung in apele de mica adancime, oamenii se reped asupra delfinilor cu carlige si ii ataca in orificiile prin care respira, ii trag spre mal cu harpoanele si ii ataca in cap cu un cutit special, astfel incat le taie artera carotida si le distrug maduva spinarii. In scurt timp delfinii tipa asurzitor si intra in agonie, apoi amor. Altii se ineaca in sangele care a curs de la celelalte animale, apa marii tansformandu-se din albastru in rosu. Masacrul este socant insa pentru acesti vanatori este o modalitate de supravietuire, carnea delfinilor fiind o sursa de proteine pentru acesti locuitori. Desi localnicii isi asigura astfel tone de carne si grasime in fiecare an, sa nu credeti ca nu primesc si rasplata meritata pentru gestul lor crud. In fiecare an cei mai multi dintre ei se imbolnavesc si mor din cauza intoxicatiilor cu mercur – substanta care se gaseste in organele delfinilor-pilot.

Delfinul-pilot Globicephala melas , Foto: ozanimals.com

Delfinul-pilot cu inotatoare scurte face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae si are denumirea stiintifica de Globicephala macrorhynchus. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Exista si o alta specie de delfin-pilot si anume Globicephala melas care are inotatoarele mai lungi decat specia descrisa mai sus, dar prezinta un mod de viata asemanator.

Video – Delfinul-pilot cu inotatoare scurte (Globicephala macrorhynchus), in Insula Madeira. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here