Potârnichea este o pasăre destul de rară pe teritoriul țării noastre. Există mai multe specii de potârnichi care fac parte din familia Tetraonidae și sunt răspândite în regiunile temperate și reci din Eurasia și America de Nord.

Ca păsări de vânat, potârnichile se deosebesc de alte specii (cum sunt cocoșii de munte sau fazanii) prin faptul că au picioarele fără pinteni și parțial acoperite de pene. Masculul se diferențiază de femelă foarte ușor prin penajul mai atractiv, prin porțiuni golașe în zona capului și lobi cutanați în culori vii.

Specii de potârnichi:

Perdix perdix
Perdix perdix

Potârnichea este o pasăre nemigratoare cunoscută cu denumirea științifică de Perdix perdix. Arealul ei este alcătuit din regiunile din apropierea terenurilor cultivate din Europa, Asia Centrală și de Vest. Are lungimea corpului de 31 cm și greutatea de 300-450 g. Se remarcă prin penajul în nuanțe maronii, prin capul maro-roșcat, iar pieptul de culoare cenușie.

Lagopus mutus
Lagopus mutus

Potârnichea de tundră este o secie care trăiește în nordul îndepărtat, în Groenlanda și Islanda. De asemenea, apare și la altitudini mari, în Munții Pirinei și Alpi, unde vegetația este mai rară sau sunt zone cu povârnișuri montane sălbatice. Are denumirea științifică de Lagopus mutus.

Lagopus scoticus
Lagopus scoticus

În mlaștinile și turbăriile din Irlanda și Marea Britanie apare specia Lagopus scoticus. Această pasăre mai este numită și potârnichea scoțiană și are penajul cafeniu-roscat în nuanțe închise.

Lagapus lagopus
Lagapus lagopus

La circumpolar trăiește potârnichea albă care are denumirea științifică de Lagapus lagopus. Este o pasăre foarte frumoasă, cu penajul alb și coada neagră. În lunile de iarnă, are obiceiul de a săpa galerii în zăpadă, spre a căuta mlădițe și muguri, hrana sa preferată.

Alectoris rufa
Alectoris rufa

Potârnichea roșie este o specie din sud-vestul Europei. Are denumirea științifică de Alectoris rufa.

Alectoris graeca

Potârnichea de stâncă apare în regiunile montane din Europa, Cipru, Creta, Asia Centrală. Această specie apare și în țara noastră, mai ales în Câmpia Dunării și Banat. Are denumirea științifică de Alectoris graeca.

Perdix hodgsoniae
Perdix hodgsoniae

Potârnichea tibetană trăiește la altitudini foarte mari, de 4000-5000 m. Are denumirea științifică de Perdix hodgsoniae. Această specie se aseamănă mult cu potârnichea Perdix perdix de la noi din țară.

Coturnix coturnix

În țara noastră apare o specie interesantă care se aseamănă cu potârnichea comună, se numește prepelița Coturnix coturnix sau pitpalacul. Are lungimea corpului de 18 cm și greutatea de 70-150 g. Sunetele pe care le emite se aseamănă cu un ,,huit, uit, uit˝. Pitpalacul este una din puținele specii de păsări de vânat care migrează pe distanțe destul de lungi.

Rollulus rouloul

În Sumatra trăiește o altă specie de pasăre de vânat care se numește prepelița-struț. Aceasta pasăre are denumirea științifică de Rollulus rouloul și este numită de localnici și ruluuu, după sunetele pe care le emite.

Callipepla californica
Callipepla californica

Potârnichea de California are denumirea științifică de Callipepla californica și trăiește în sud-vestul Canadei, nordul SUA și nord-vestul Mexicului. Are lungimea corpului de 25 cm și greutatea de 175 g. Se remarcă prin creasta lungă, neagră și ovală de pe cap. Este o specie nemigratoare care se hrănește cu semințe, muguri, frunze și bulbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.