Home Animale Descoperă specii de pescăruși care te vor impresiona

Descoperă specii de pescăruși care te vor impresiona

0
Descoperă specii de pescăruși care te vor impresiona

Pescarusii sunt pasari extraordinare, spectaculoase care au capacitatea de a-si captura prada din zbor si de a o inghiti intreaga in aer. Majoritatea speciilor au ciocul mare si corpul compact, sunt zburatoare excelente si au aripile largi. In general sunt pasari carnivore, hrana lor consta din pesti, mamifere mici, insecte si pasari.

Specii de pescarusi:

Dacelo novaeguineae
Dacelo novaeguineae

Cea mai mare specie de pescarusi din lume este pescarusul albastru de Noua Guinee care are denumirea stiintifica de Dacelo novaeguineae. Este raspandit in toata Australia si in Noua Zeelanda. Are lungimea corpului de 42 cm si greutatea de 350 g. Este o specie migratoare care traieste in grupuri mari si are obiceiul sa-si farame prada cu ciocul gros si puternic.

Alcedo atthis

Pescarusul albastru sau specia Alcedo atthis este o pasare partial migratoare care traieste in Europa, Asia si nordul Africii. Este singura specie de pescarus care apare in Europa. Are lungimea corpului de 16 cm si greutatea de 35 g. Nu este o pasare mare insa are ciocul lung si ascutit.

Larus ridibundus

Martinul-razator este o specie de pasare clocitoare care apare in baltile Dunarii dar si in lacurile litorale ale Marii Negre. Are denumirea stiintifica de Larus ridibundus si se hraneste mai ales cu viermi si insecte si mai putin cu peste deoarece nu este un scufundator rapid.

Ceryle rudis

Pescarul cenusiu traieste in Africa si Asia de Vest, Sud si Sud-Est. Este o specie nemigratoare care are lungimea corpului de 25 cm si greutatea de 90 g. Zborul sau este rapid si poate fi observat mai ales deasupra intinderilor de ape sarate sau dulci, in largul estuarelor. Are denumirea stiintifica de Ceryle rudis.

Larus argentatus

Pescarusul-argintiu cloceste in colonii pe tarmuri stancoase si nisipoase sau zboara in carduri si este o specie ce apartine familiei Laridae. Are denumirea stiintifica de Larus argentatus si emite sunete stridente de ,,ga-ga-ga – ga-ga-ga”. Este numit si pescarusul martinul. In sezonul cald poate fi observat in regiunea Marii Mediterane, Marii Caspice, Marii Negre, iar in lunile de iarna zboara in Marea Rosie, Oceanul Indian, Golful Persic si regiunile de coasta ale Africii.

Ceryle alcyon

Pescarusul albastru cu guler alb este o pasare partial migratoare cunoscuta cu denumirea stiintifica de Ceryle alcyon. Are coada scurta si corpul compact, poate ajunge la lungimea corpului de 29 cm si greutatea de 150 g. Este raspandit in regiunea Caraibilor, dar si din America de Nord pana in nordul Americii de Sud. Este foarte lacom, mananca crustacee, pesti, reptile si amfibieni.

Megaceryle alcyon

Pescarul-regal este o specie care zboara intr-un habitat ce se intinde din Canada pana in California. Are denumirea stiintifica de Megaceryle alcyon si migreaza toamna in sudul Americii de Nord unde sta toata iarna.

Larus fuscus

In insulele nordice ale Marii Baltice cloceste o alta specie de pescarusi numita martinul-negricios. Aceasta este raspandita si pe tarmurile nordice ale Rusiei si Norvegiei. Are denumirea stiintifica de Larus fuscus si face parte din familia Laridae, de pescarusi propriu-zisi.

Clytoceyx rex

Pescarusul lopatar (Clytoceyx rex) este o specie care zboara in zone cu rape adanci, cursuri de ape si albii de torente din Noua Guinee. Are lungimea corpului de 34 cm si greutatea de 300 g. Se hraneste in special cu viermi, ii scoate cu ciocul scurt si lat din stratul de suprafata al solului din paduri.

Larus marinus

Martinul-negru este cea mai mare specie de acest gen si are denumirea stiintifica de Larus marinus. Se aseamana cu martinul-negricios prin coloritul penajului.

Alcedo atthis

Pasarea-de-gheata sau pescarusul verde este o specie viu colorata care traieste in Europa, Asia si Africa. Are denumirea stiintifica de Alcedo atthis si se remarca prin coloritul deosebit al penajului si zborul rapid ca o sageata. Are obiceiul sa stea pe o creanga deasupra apei si cand observa prada in apa, se repede brusc asupra ei si o prinde cu ciocul puternic apoi zboara in alt loc pentru a o manca.

Pescarusul comun, genului Alcedo

La noi in tara apare o specie de pescarus care apartine familiei Alcedinidae si anume o subspecie a genului Alcedo atthis numita Alcedo atthis hispida. Acesta se hraneste mai ales cu pesti, preferatii sai fiind pastravii.

Rissa tridactyla

Martinul cu trei degete este un pescarus marin foarte interesant care apare la noi in tara la Marea Neagra, sau pe tarmurile Marii Mediterane. Are denumirea stiintifica de Rissa tridactyla. Are penajul in nuante cenusii pe partea dorsala a corpului, in rest alb.

Larus hiperboreus

O alta specie care apare la noi in tara, dar mai rar, este martinul-gheturilor sau specia Larus hiperboreus.

Larus minutus

Specia martinul-pitic se aseamana putin cu martinul-gheturilor dar are corpul mai mic. Are denumirea stiintifica de Larus minutus. Acest pescarus apare uneori si la noi in tara.

Larus genei

In zona Marii Negre zboara si o alta specie de pescarus cu penajul viu colorat care are numele de martinul-roz. Are obiceiul sa-si faca cuibul in nisip si scoici si poate fi observat pe lacurile litorale. Are denumirea stiintifica de Larus genei.

Megaceryle torquata

Pescarul-scuturator sau specia Megaceryle torquata este o pasare cu penajul foarte frumos, viu colorat, care face parte din categoria pescarusilor verzi.

Pagophila eburnea

Pescarusul de fildes specia Pagophila eburnea traieste aproape de circumpolar in Antarctica. Are lungimea corpului de 44-48 cm si greutatea de 525-700 g. Este o specie partial migratoare, considerata in pericol de disparitie.

Larus dominicanus

Pescarusul Kelp sau Larus dominicanus traieste in America de Sud, Antarctica, Noua Zeelanda, Australia si Africa de Sud. Are lungimea corpului de 54-65 cm si greutatea de cel mult 1,5 kg. Se hraneste cu nevertebrate agitate de balene, dar poate ucide si pasari mari cat ratele.

Hydroprogne caspia

Pescarul-mare (Hydroprogne caspia) este o pasare migratoare al carui areal este alcatuit din Africa, Europa, nordul si centrul Americii, Noua Zeelanda, Asia si Australia. Are lungimea corpului de 48-56 cm, greutatea de 575-775 g si anvergura aripilor de aproximativ 1,4 m.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version