Blikanasaurus cromptoniDinozaurul Blikanasaurus era un mare erbivor care a trait in era Mezozoica, in Triasicul superior, cu aproximativ 220 de milioane de ani in urma. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1962, in Africa de Sud, in provincia Eastern Cape, de catre Dr. Chris Gow – membru al unei expeditii facute in acea zona. Prima descriere a acestei specii a fost facut insa mai tarziu, in anul 1985, de catre paleontologii Peter M. Galton si J. van Heerden. Specia a fost numita stiintific Blikanasaurus cromptoni.

Blikanasaurus cromptoni 1Acest animal preistoric face parte din grupul prosauropodelor, se aseamana foarte mult cu alte specii ale acestui grup – dinozaurul Euskelosaurus si Melanosaurus – care aveau acelasi mod de viata, erau erbivore si au trait in aceeasi perioada a Triasicului superior. Paleontologii au estimat lungimea sa ca fiind de aproximativ 5 m si greutatea de 2 tone. Prin aspectul indesat, avand corpul greoi si membrele anterioare si posterioare cam de aceeasi lungime, se intelege ca un Blikanasaurus nu putea sa se deplaseze decat pe toate cele patru membre.

Citește și:  Albatrosul de Atlantic cu ciocul galben (Thalassarche chlororhynchos)

Spre deosebire de alte animale prosauropode acesta avea o postura corporala aparte, foarte compacta si greoaie, ceea ce facea aproape imposibila ridicarea sa pe membrele din spate pentru a ajunge la crengile inalte ale copacilor. Totusi pentru a se hrani si cu frunzele fragede de pe ramurile mai inalte, cu membrele si ghearele puternice din fata avea capacitatea de a trage cu forta trunchiurile copacilor mai tineri si a aduce astfel hrana preferata in apropierea sa.

Dinozaurul Blikanasaurus traia in savanele de pe continentul african, iar dintii latiti ii permitea sa se hraneasca cu plantele de la nivelul solului si frunzele ferigilor primitive. Singura sa arma de aparare impotriva dinozaurilor pradatori erau ghearele de la membrele anterioare, care fiind mari si ascutite puteau spinteca cu usurinta pielea acestora si cauza rani grave in zonele vulnerabile ale corpului.

Dinozaurul Blikanasaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Blokanasauridae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.