Pinacosaurus grangeri este un dinozaur erbivor din familia Ankylosauridae, cunoscut pentru coada sa în formă de buzdugan și armura osoasă care îi acoperea corpul.

Caracteristici fizice și adaptări pentru apărare

Dinozaurul Pinacosaurus impresiona prin buzduganul de la extremitatea cozii, care la un animal masiv – ce masura aproximativ 5 m si cantarea 1,5 kg – putea avea o forta de lovire impresionanta ce reusea sa rastoarne cu usurinta orice atacator periculos care traia in acea vreme.

Coada cu buzdugan și rolul său defensiv

Acest animal era protejat de la cap si pana la coada impotriva loviturilor dinozaurilor pradatori. Capul era foarte mare, masura in lungime aproximativ 50 cm, iar craniul era destul de greu. In primii ani de viata puii de Pinacosaurus aveau deschideri mici la nivelul oaselor craniene, iar pe masura ce treceau anii acestea se apropiau intre ele astfel incat la varsta adulta aceste panouri osoase era imbinate complet.

Interesant era si nasul putin curbat al acestui dinozaur care era unic prin constructia sa deosebita. In interior avea o serie de oase fine care alcatuiau un labirint nazal si erau acoperite cu membrane ce aveau rol in respiratie – filtrau si incalzeau aerul.

Partea posterioara a corpului era blindata cu o carapace formata din numeroase placi osoase de forma dreptunghiulara, asezate uniform in randuri transversale, foarte adanc infipte in piele si care prezentau pe suprafata exterioara proeminente mai mici sau mai mari cat si spini ososi ce puteau cauza rani foarte grave eventualilor atacatori.

Placile osoase aveau o culoare rosiatica datorita sangelui transportat prin vasele sanguine din interiorul lor si care in functie de nevoie aveau capacitatea de a ceda sau de a prelua caldura, deci de a regla temperatura corpului. De asemenea, prin coloritul aprins animalul reusea sa sperie atacatorii, dar si sa impresioneze femelele in perioada de imperechere.

Dinozaurul Pinacosaurus

Membrele anterioare erau scurte si robuste se terminau cu labe mari, cu cate patru degete si gheare in forma de copita. Membrele posterioare erau putin mai groase, fapt ce arata ca aveau oasele mai mari si muschii mai puternici, dar ca lungime depaseau doar putin pe cele din fata. Labele din spate erau mari si se terminau cu cate cinci degete cu gheare copitate.

Mersul dinozaurului era patruped, toate cele patru membre ii ofereau o mobilitate mare, iar musculatura il ajuta sa se lase la sol pentru a-si acoperi partile ventrale mai vulnerabile ale corpului, in cazul cand se afla in pericol. Daca atacatorul nu reusea sa rastoarne acest Pinacosaurus orice muscatura sau lovitura din partea sa intalnea placile osoase si proeminentele ascutite si se solda cu ranirea sau distrugerea dintilor acestuia.

Descoperirea și clasificarea dinozaurului Pinacosaurus

Aceasta specie a fost numita Pinacosaurus grangeri si descrisa in anul 1933 de paleontologul american Charles W. Gilmore, pe baza studiului facut asupra ramasitelor fosile descoperite in China si Mongolia. Acestea datau din era Mezozoica, din Cretacicul superior, de acum 75 de milioane de ani.

Dinozaurul Pinacosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Ankylosauridae.

Importanța descoperirilor fosile ale Pinacosaurusului

Fosilele de Pinacosaurus descoperite în Mongolia și China au oferit paleontologilor informații valoroase despre viața și adaptările dinozaurilor din Cretacicul superior. Structura complexă a armurii și cozii demonstrează evoluția mecanismelor de apărare în rândul Ankylosauridae. De asemenea, analiza deschiderilor craniene din fosilele juvenile a contribuit la înțelegerea procesului de creștere și maturizare la această specie, evidențiind cum adaptările fizice se dezvoltau odată cu vârsta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.