ProsaurolophusProsaurolophus era un dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 75 de milioane de ani in urma. Acest animal preistoric face parte din categoria dinozaurilor cu cioc de rata, insa are un element particular si anume o creasta alcatuita dintr-un os gol in interior, asemanator unui munte crescut intre varful botului si crestetul capului, unde structura sa avea forma de cocoasa. Aceasta creasta adapostea si fosele nazale, deci ea nu avea doar rolul de podoaba pentru a impresiona femela in perioada de rut, era folosita si la termoreglare. Astfel aerul era inspirat, patrundea in interiorul acestei creste care era acoperita cu piele bogat vascularizata, si contribuia la scaderea temperaturii corpului. De asemenea, creasta avea rol in producerea de sunete, cand dinozaurul vroia sa avertizeze pe ceilalti membri care faceau parte din turma de un posibil pericol, de apropierea unor dinozauri pradatori, sau cand vroia doar sa comunice cu ei. Varful botului ca de rata era lipsit de dinti, in schimb pentru maruntirea plantelor folosea sutele de masele cu care erau inzestrate maxilarele.

Prosaurolophus maximusProsaurolophus popula regiunile cu paduri si zonele de mal ale apelor, iar hrana sa era formata exclusiv din plante. Mersul sau era patruped, membrele anterioare erau suficient de musculoase si putin mai scurte decat cele posterioare evident mai robuste pentru a reusi sa sustina intreaga greutate a corpului. Toate se terminau cu labe puternice, cu degete groase prevazute cu gheare copitate. Coada foarte puternica era tinuta in pozitie orizontala si ajuta la echilibrarea corpului, cat si la aparare in fata atacurilor unor dinozauri pradatori.

Citește și:  Mamiferul Eomaia, un șoarece preistoric

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Alberta (Canada) si pe baza lor s-a facut o descriere a sa in anul 1916, de catre paleontologul Barnum Brown. Acesta i-a dat si denumirea stiintifica de Prosaurolophus maximus. Mai tarziu in anul 1992 pe baza altor descoperiri paleontologul Jack Horner a facut o descriere a unei noi specii pe care a numit-o Prosaurolophus blackfeetensis. Aceste specii sunt oarecum asemanatoare ca aspect general, dar difera prin dimensiuni si forma craniului.

Cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 8-10 m si greutatea de 3,5 tone. In Montana (SUA) a fost descoperit un schelet fosilizat excelent conservat a unui dinozaur Prosaurolophus care a trait cu 75 milioane de ani in urma si care avea o lungime de aproximativ 11,2 m.

Dinozaurul Prosaurolophus face parte din ordinul Ornithischia, familia Hadrosauridae.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.