Paleontologul Frederich von Huene a descoperit, in anul 1908, in Germania, fosilele dinozaurului Sellosaurus, creatura asemanatoare unui Plateosaurus, acesta fiind un dinozaur erbivor, de mari dimensiuni, extrem de cunoscut datorita numarului mare de schelete fosile care au fost descoperite.

A trait in Triasicul superior, in urma cu 225 de milioane de ani si era un prosauropod, acesta din urma reprezentand un grup de dinozauri erbivori, inruditi cu sauropodele. Apartinand categoriei prosauropodelor, care erau erbivore si acest dinozaur se hranea cu plante, hrana sa fiind formata din conifere.

Anatomia adaptativă a lui Sellosaurus

Corpul dinozaurului Sellosaurus era de mari dimensiuni, masurand 6,5 metri in lungime, 1,2 metri in inaltime si cantarind 200 de kilograme. Traia in zonele aride, iar mersul sau era atat biped, cat si patruped.

Corpul alungit era puternic, iar gatul avea forma literei “S”. Membrele dinozaurului erau voluminoase si se deplasa incet, petrecandu-si marea majoritate a timpului pentru a cauta hrana. La un deget avea o gheara mare, pe care o folosea atat pentru aparare, cat si pentru a cauta hrana. Corpul masiv se termina cu o coada lunga.

Dieta bazată pe conifere și importanța gastrolitilor

Dentitia dinozaurului Sellosaurus era potrivita pentru a se hrani cu plante, iar pentru a avea o digestie eficienta, avea pietre stomacale, numite gastroliti, care macinau plantele tari, precum coniferele cu care se hraneau. Cu aceste pietre, transformau coniferele in bucati mici, care se digerau usor.

Pana in prezent, paleontologii au descoperit peste 20 de schelete, ce le-au permis sa cunoasca mai bine acest dinozaur, fiind unul dintre cei mai bine cunoscuti prosauropozi. Cu toate ca nu erau siguri in privinta unei relatii de rudenie intre acest dinozaur si Plateosaurus, paleontologii au constatat ca aceste creaturi semanau foarte bine.

Totodata, scheletele dinozaurului Sellosaurus pe care le-au descoperit paleontologii se aflau doar in Germania, iar pentru o buna perioada de timp, acest dinozaur a fost confundat cu Efraasia, insa s-a constatat ca sunt doi dinozauri diferiti.

Implicații evolutive ale comportamentului său dual

Sellosaurus, cu capacitatea sa de a comuta între mersul biped și patruped, ilustrează o etapă evolutivă semnificativă în rândul prosauropodelor. Această flexibilitate locomotorie poate fi văzută ca un răspuns adaptativ la variațiile ecologice și competiția pentru resurse, indicând o tranziție graduală spre caracteristicile mai specializate ale sauropodelor mai mari.

Aceste adaptări nu doar că subliniază complexitatea evoluției timpurii a dinozaurilor, dar oferă și perspective asupra modului în care schimbările climatice și geografice au influențat distribuția și comportamentul lor. Acest aspect este crucial pentru înțelegerea dinamicii vieții pe Pământ în perioada Triasicului și pentru anticiparea modului în care organismele se pot adapta la condițiile schimbătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.