Home Călătorii De vizitat în România Dolj : De vizitat în România

Dolj : De vizitat în România

0

Situat intr-una din cele mai prielnice zone din tara, in ceea ce priveste solul, judetul Dolj este unul din judetele care alcatuiesc regiunea Olteniei. Cu beneficiul de a se afla in zona cea mai roditoare si mai manoasa din Oltenia si din Campia Dunarii, judetul este alcatuit din trei municipii (resedinta Craiova, Calafat si Bailesti), patru orase (Dabuleni, cunoscut pentru pepenii sai, Segarcea, Bechet si Filiasi) si 103 comune. Vecinii sai sunt Dunarea (sud), respectiv judetele Valcea si Gorj (nord), Mehedinti (vest) si Olt (est).

Judetul Dolj este locuit neintrerupt inca din era paleolitica, insa prima atestare documentara dateaza abia din anul 1444, cand se pomeneste de “Judetul de Balta”, o zona cuprinsa intre comuna Bistret si Balta Blahnita, localitate care astazi se afla in componenta judetul Mehedinti. Numele judetului, scris initial ca “Doljii”, provine din limba slavona si este un compus: Dole inseamna “jos”, in timp ce Jii este pluralul numelui raului Jiu – cu alte cuvinte, Jiul de Jos.

judetul Dolj

In timpul dacilor, judetul Dolj a fost cunoscut pentru orasul Pelendava (Craiova de astazi), care era capitala pelilor, un trib geto-dac. Mai tarziu, in secolul al II-lea, cand romanii au cucerit zona, in Pelendava s-a ridicat un castru roman: in timpul imparatului Traian s-au ridicat valuri de pamant, inlocuite, in timpul lui Hadrian, de caramida si piatra. Castrul a fost unul din cele mai infloritoarea din zona Olteniei, lucru datorat in special protectiei de care a beneficiat.

De altfel, judetul Dolj a avut o istorie prospera. Perioada medievala a fost una bogata, datorita existentei Marii Banii a Olteniei, lucrurile incepand sa fie nesigure odata cu secolul al XVIII-lea, cand romanii, rusii, turcii si austriecii pornesc sa lupte pentru teritoriu, acest lucru ducand la tulburari nu numai politice, ci si sociale. Insa lucrurile au inceput sa isi revina odata cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, reformele agrare fiind un avantaj pentru economia judetului, spre deosebire de alte parti ale tarii.

Spre deosebire de alte judete din Romania, judetul Dolj nu are atat de multe peisaje naturale. Printre monumentele naturii si rezervatiile naturale ale judetului amintim Rezervatia ornitologica de la Ciupercenii Noi, Rezervatia de bujori salbatici de la Plenita (unica in tara), Padurea Ciurumela de la Poiana Mare si Parcul “Nicolae Romanescu” din Craiova. Rezervatia ornitologica de la Ciupercenii Noi este singurul loc neindiguit din lunca Dunarii si protejeaza mai mult de 140 de specii de pasari, cum ar fi starcul rosu, barza neagra, rata pestrita, codobatura alba etc.

Parcul Nicolae Romanescu

Parcul “Nicolae Romanescu” din Craiova a fost amenajat intre 1900 si 1903, dupa proiectul realizat de arhitectul E. Redont, si are o suprafata de 90 de hectare, fapt ce-l face sa fie unul din cele mai mari parcuri ale Romaniei. Padurea Ciurumela de la Poiana Mare este alcatuita din salcami cu o varsta de peste 90 de ani, unici pe continent, datorita continutui lemnos si a dimensiunilor.

Palatul Varvoreanu din Craiova

In ceea ce priveste monumentele istorice din judetul Dolj, turistii pot vizita Palatul Varvoreanu din Craiova (ridicat la inceputul secolul al XX-lea de familia Vorvoreanu, una din cele mai influente familii din Oltenia), Casa Baniei (cel mai vechi edificiu din Craiova, fiind construit la sfarsitul secolului al XV-lea), Casa memoriala “Amza Pellea” din Bailesti (inaugurata in anul 2008, la 25 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari actori romani), Casa memoriala “Elena Farago”, Catedrala Mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova (cea mai veche biserica a orasului, care ar data din secolul al XII-lea), Manastirea Sadova (construita in secolul al XV-lea), Manastirea Popanzalesti (ctitorita in secolul al XIX-lea), Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul Medicinei si Farmaciei “Victor Gomoiu” si multe altele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version