Antilopa duiker comun populeaza intregul continent al Africii la sud de Sahara. Este numita si antilopa uriasa gri si are denumirea stiintifica de Sylvicapra grimmia. Prefera mai ales regiunile de campie, cu pasuni si paduri rare, nu apare in padurile tropicale si zonele de desert.

Duiker-comun-Sylvicapra-grimmia1
Duiker comun (Sylvicapra grimmia)

Are lungimea corpului de 0,7-1,2 m, inaltimea la greaban de 45-70 cm, greutatea de 12-25 kg si lungimea cozii de 7-19 cm.

Coloritul ei este deosebit, caracteristic acestei specii, pe partea dorsala blana este in nuante de gri cu tente galbui-roscate, iar pe partea ventrala este alba. In zona inghinala are niste glande mirositoare, pe frunte are un smoc de par, iar de la nas pana spre frunte are o dunga particulara neagra. Masculii se deosebesc de femele prin faptul ca sunt mai mici, au cele doua coarne ascutite si drepte, care masoara doar 11 cm si sunt pozitionate deasupra capului. Acestea sunt formate dintr-o teaca de cheratina ce inconjoara un miez osos. Urechile sunt mari si inguste, tinute drept in sus, ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului, sunt mari, au irisul de culoare inchisa, ii creeaza o privire blanda, iar botul este alungit, ingust cu varful negru.

Aceste antilope traiesc solitar sau in perechi, masculii sunt animale teritoriale care isi manifesta acest instinct mai ales in perioada de imperechere, isi marcheaza zona prin excremetele mici si secretiile glandelor pe care le lasa pe pietre, stanci, trunchiul copacilor sau nuielile arbustilor. Atunci masculii sunt destul de agresivi, se bat intre ei pentru dreptul de a se imperechea cu femelele. In rest isi petrec timpul pasnic, ziua stau in iarba inalta si dorm, iar noaptea devin activi, isi cauta hrana formata din ramuri, frunze, muguri, flori, tuberculi, plante erbacee, mici vietuitoare de pe sol si hoituri. Uneori mananca fructele din copaci preferate de maimute sau chiar pasari mici. Necesarul de lichide si-l iau din seva plantelor. Principalii sai dusmani sunt serpii, pasarile de prada care vaneaza mai ales puii, dar si bastinasii din Africa.

Citește și:  5 cele mai urâte animale sălbatice de pe glob

Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie cuprinsa intre 3-7,5 luni si naste un pui ce cantareste la inceput 1,6 kg, in cazuri foarte rare poate avea si doi pui. Speranta de viata la duikerul comun este de 9 ani in conditii de captivitate si mai putin in salbaticie.

Specia duikerul comun face parte din ordinul Artiodactyla, familia Bovidae si nu este in pericol de disparitie.

Video – Duiker comun (Sylvicapra grimmia), antilopa uriasa gri din Africa:

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.