Luna a fost tovarasul de incredere al Pamantului timp de miliarde de ani. Pe masura ce se misca in jurul planetei noastre, din cand in cand, acest mic satelit se aliniaza cu precizie cu umbra Pamantului, capatand o stralucire stranie, rosiatica. Care este numele acestui fenomen? O eclipsa de Luna, desigur.
Interesul in astronomie isi are inceputurile inca din Epoca de Piatra. Civilizatiile antice din China, Grecia si Babilonia au fost fascinate de evenimentele ceresti care se desfasurau pe cerul de deasupra lor. In scrierile lor s-au gasit inregistrari ale eclipselor, ceea ce ne ofera ocazia de a vedea felul in care culturile anterioare descriau aceste fenomene astronomice. De exemplu, Yuanshi (Istoria dinastiei Yuan) ofera detalii despre sincronizarea unei eclipse de Luna, pe 19 mai 1277. Astronomii chinezi si-au folosit constatarile pentru ca, in cele din urma, sa poata prezice eclipsele cu o precizie uimitoare. In plus, inregistrarile, cum ar fi cele care detaliaza eclipsele de Luna, pot ajuta la identificarea momentului, locatiei si modului in care au avut loc evenimentele istorice majore.
Inca din anul 500 i.Hr., popoarele antice au inteles in mod corect de ce Luna trecea prin toate fazele sale si de ce aveau loc eclipsele. Acestea adeseori inregistrau momentele in care aveau loc eclipse de Luna si eclipse de soare – mai ales atunci cand ele corespundeau cu evenimentele majore ce aveau loc pe Pamant. De obicei, aceste popoare considerau ca eclipsele solare si lunare erau prezicatoare de ghinioane si le vedeau ca pe niste privelisti infricosatoare.
In unele cazuri, eclipsele au influentat cursul istoriei. De exemplu, o eclipsa de Luna care a avut loc in timpul Razboiului Peloponesiac a permis armatei siracuziene sa-i invinga pe atenieni. Eclipsa, atat ca semn, cat si ca eveniment, i-a speriat si i-a slabit pe soldatii si marinarii atenieni, astfel incat acestia si-au amanat retragerea din Siracuza. Aceasta intarziere a oferit timpul necesar pentru ca armata siracuziana sa distruga fortele ateniene. Oamenii au studiat si au examinat eclipsele timp de 3000 de ani, asa ca astronomii de azi continua aceasta traditie si incearca sa invete cat mai multe despre acest fenomen.
Ce sunt eclipsele de Luna si care sunt factorii care le influenteaza?
Deci, ce este o eclipsa de Luna? Eclipsele de Luna sunt de fapt remarcabil de simple, avand in vedere cat de interesante si dinamice pot fi. In esenta, umbra Pamantului blocheaza cea mai mare parte a luminii soarelui care ilumineaza intreaga suprafata a Lunii sau doar o portiune a sa. Pamantul genereaza doua umbre in forma de con – umbra intunecata care se afla in centru, iar la exterior, umbra mai difuza (penumbra). Penumbra imbraca umbra. Ambele conuri de umbra sunt aruncate din spatele partii insorite a planetei. Prin urmare, eclipsele lunare au loc doar in timpul fazei de Luna Plina (cand Luna si soarele se afla in parti opuse ale Pamantului). Eclipsele solare sunt posibile doar in timpul fazei de Luna Noua (cand Luna se baga intre soare si Pamant).
Este important de retinut faptul ca, eclipsele lunare nu apar de fiecare data cand e Luna Plina, din cauza a doi factori. Primul factor se refera la variatiile din planurile orbitale dintre soare, Pamant si Luna. Structura de rotatie a Pamantului si soarelui formeaza un plan ecliptic intre cele doua corpuri ceresti. Insa Luna nu inconjoara Pamantul in conformitate cu acest plan – in schimb, orbita sa este de aproximativ 5 grade in afara planului. Orice punct in care Luna se intampla sa traverseze planul ecliptic se numeste nod, iar Luna trebuie sa se afle in apropierea unui nod pentru ca o eclipsa sa aiba loc. Aparitia unei eclipse lunare depinde si de faza in care se afla atunci cand ajunge la un nod (faza de Luna Plina). Deci, al doilea factor de remarcat este ca, pe masura ce Luna orbiteaza in jurul Pamantului, aceasta nu isi completeaza ciclul intreg de la Luna Noua la Luna Plina pe cat de repede ajunge in planul ecliptic, creand astfel o diferenta intre cele doua evenimente.
Trei luni afecteaza fazele Lunii, influentand astfel dezvoltarea unei eclipse. Luna draconica dureaza 27,2 zile si implica perioada de timp dintre trecerea Lunii in sus, printr-un nod, si revenirea sa. Luna sinodica (29,5 zile) include perioada de timp necesara Lunii pentru trecerea prin toate fazele, de la Luna Noua la Luna Plina. Pe masura ce Pamantul se deplaseaza pe orbita soarelui, Luna are nevoie de mai mult timp sa-l ajunga din urma si sa se intoarca la locul sau initial in raport cu soarele. Luna anomalistica (perioada de timp dintre doua perigeuri care tine 27,5 zile) afecteaza aspectul si durata unei eclipse. Aceste trei luni lucreaza in tandem pentru a crea ciclul Saros – un model descoperit de civilizatiile antice, care poate ajuta la determinarea momentului, locatiei si modului in care va aparea o eclipsa de Luna. Fiecare ciclu Saros dureaza aproximativ 6585 de zile.
Clasificarea eclipselor lunare
Exista trei tipuri de eclipse lunare. Eclipsele penumbrale sunt greu de vazut si au loc atunci cand Luna atinge sau trece numai prin penumbra. O eclipsa lunara partiala are loc atunci cand o parte a Lunii este acoperita de umbra. Luna intra in intregime in umbra in timpul unei eclipse totale. Perioada de timp petrecuta de Luna in umbra se numeste “totalitate”. Daca auzi pe cineva vorbind de lungimea totalitatii unei eclipse lunare, trebuie sa stii ca acea persoana se refera la faza de mijloc a intregului eveniment. Totalitatea nu include si timpul in care Luna a trecut prin penumbra sau fazele de eclipsa partiala. Lungimea totalitatii poate varia de la 20 de minute pana la o ora si 40 de minute. In continuare vom afla de ce Luna pare sa aiba culori si luminozitati diferite in timpul unei eclipse.
Exista multe interactiuni dinamice care au loc atunci cand Pamantul isi eclipseaza insotitorul celest. Culoarea si luminozitatea lunii in timpul unei eclipse variaza in functie de conditiile atmosferice ale planetei noastre. Lumina soarelui nu poate trece prin corpul Pamantului pentru a lumina umbra, insa particulele atmosferice ale Pamantului (cenusa vulcanica, praf, vapori de apa etc.) reflecta lumina si o trimit catre Luna pentru a o ilumina. Lumina indirecta se afla in partea rosie a spectrului de frecvente, acesta fiind si motivul pentru care Luna emite nuante profunde de maro sau portocaliu.
Munca astronomului francez Andre Danjon ne aduce o modalitate de a clasifica luminozitatea lunii in timpul unei eclipse, numita Scala Danjon.
L=0: eclipsele cu acest nivel de luminozitate sunt de obicei foarte intunecate. Luna ar fi dificil de vazut pe cer. Atmosfera Pamantului este densa la acest capat al scarii.
L=1: aceste eclipse sunt deasemenea intunecate, insa Luna ar putea avea nuante de maro sau gri inchis. Identificarea caracteristicilor lunare poate fi o provocare.
L=2: Luna va avea o nunta rosie sau ruginie. Umbra centrala este intunecata, insa poate parea a fi mai luminoasa pe margini.
L=3: aceasta luminozitate este caracterizata de o luna cu o nuanta caramizie, ale carei margini pot fi de un galben stralucitor.
L=4: eclipsele din aceasta categorie au o nuanta stralucitoare, caramizie sau portocalie. Marginea umbrei este foarte luminoasa si are o nuanta albastra. Aceste eclipse sunt rezultatul unei atmosfere cu o densitate mica.
Eclipsele de Luna se intampla destul de rar. Acestea au loc in medie de 3 ori intr-un an, daca apar (desi 3 eclipse intr-un an este un fenomen foarte rar). Aproximativ o treime din aceste evenimente sunt eclipse penumbrale. Eclipsele partiale de Luna ocupa o alta treime si merita sa fie observate. In restul timpului, eclipsele totale fascineaza oamenii obisnuiti si astronomii deopotriva. Poti vedea o eclipsa de Luna oriunde este noapte (in diferite momente de-a lungul noptii). Durata de timp a unei eclipse variaza in functie de tipul de eclipsa si in functie de portiunea de umbra prin care trece Luna. Cele mai lungi eclipse lunare pot dura cateva ore, de la inceput la sfarsit. Eclipsele lunare impresionante nu au loc in fiecare zi (sau mai bine zis, in fiecare noapte), insa cu ajutorul internetului poti afla cand va fi urmatoarea eclipsa de Luna ce poate fi vazuta in zona in care locuiesti.
VIDEO: Eclipsa totala de Luna: