Prima zi din luna martie vine cu martisorul – simbol al primaverii, dar si cu amintirea unor evenimente mai mult sau mai putin placute care s-au intamplat in trecut.

Iata cateva evenimente care au avut loc de 1 Martie cu multi ani in urma.

1 Martie 1867 – A aparut la Iasi revista ,,Convorbiri literare” care prezenta in paginile sale frumoasele opere ale marilor clasici: Mihai Eminescu, Ion Creanga, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici si altii. Initiativa aparitiei primului numar al revitei a apartinut lui Iacob Negruzzi. Revista era creatia Societatii Junimea condusa de Titu Maiorescu, avea 16 pagini, aparea in doua numere pe luna, intr-un tiraj de 300 exemplare.

1 Martie – Reprezinta Ziua Internationala a Protectiei Civile. Anul acesta se implinesc 79 de ani de la infiintarea Protectiei Civile in Romania. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) raspunde pe langa alti factori si de asigurarea protectiei cetatenilor romani, a bunurilor materiale si valorilor culturale, de aceea sarbatoreste a 79-a aniversare a infiintarii Protectiei Civile in tara noastra.

1 Martie 1872 – A luat fiinta in SUA cel dintai parc natural din lume Yellowstone. Suprafata sa de 8 987 km² il face sa fie cel mai mare parc national din SUA, dar si unul dintre cele mai mari parcuri naturale din lume. Denumirea de Yellowstone vine de la fluviul cu acelasi nume care strabate suprafata parcului. El se intinde pe teritoriul a trei state federale din America de Nord: Montana, Wyoming si Idaho. Incepand cu anul 1978, Parcul Yellowstone face parte din lista patrimoniul mondial UNESCO.

Parcul National Yellowstone din SUA, Foto: leeleehattendorff.wordpress.com
Parcul National Yellowstone din SUA, Foto: leeleehattendorff.wordpress.com

1 Martie 1924 – Este data la care s-a nascut mezzo-soprana Elena Cernei la Bairamcea, din judetul Alba. Intre anii 1950-1955, Elena Cernei a facut studii la Conservatorul Ciprian Porumbescu in Bucuresti, iar in perioada anilor 1952-1984 a fost solista a Filarmonicii George Enescu precum si a Operei Romane din capitala. In anul 1961 a devenit artista emerita si a fost distinsa cu titlul de Doctor Honoris Causa de catre Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. In cariera sa a avut numeroase turnee internationale in Europa si America de Nord, cu frumoase roluri, ca de exemplu: Dalila in ,,Samson si Dalila” de Saint-Saens, Carmen de G. Bizet, Amneris in ,,Aida” de G. Verdi, Marcelina in ,,Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, Lucia in ,,Cavaleria rusticana” de P. Mascagni si multe altele.

Citește și:  Personalitati nascute de Craciun

1 Martie 2001 – Reprezinta data cand au fost aruncate in aer cele doua statui colosale ale lui Buddha din provincia Bamiyan, de catre regimul taliban din Afganistan, chiar cu un an inainte de momentul rasturnarii guvernului taliban de catre fortele internationale. Valea Bamiyan se afla la cca. 260 km vest de Kabul si facea parte cu multi ani in urma din Drumul Matasii, lucru ce a contribuit printre altele la raspandirea religiei budiste din India in aceasta regiune. Inaltimile celor doua statui sapate in stanca erau de 58 m, respectiv 38 m. Acest ansamblu monumental a fost inscris pe lista patrimoniului universal UNESCO.

Valea Bamiyan de langa Kabul, Foto: aroundtheworldin257countries.wordpress.com
Valea Bamiyan de langa Kabul, Foto: aroundtheworldin257countries.wordpress.com

1 Martie 1815 – Napoleon a evadat de pe Insula Elba si pe data de 20 martie s-a intors la Paris. Elba este o insula din Marea Mediterana, ea apartine de regiunea Toscana si este a treia ca marime din toate insulele Italiei. Napoleon a fost exilat pe aceasta insula din 4 mai 1814 si pana in 1 martie 1815. Pe data de 25 martie puterile au reinnoit declaratia de razboi, astfel formandu-se a saptea Coalitie intre Rusia, Austria, Marea Britanie si Prusia, care intentionau la acea vreme sa atace granitele Frantei.

1 Martie 1565 – A fost fondat Rio de Janeiro in cinstea regelui Portugaliei, Sebastian I. Orasul a fost descoperit la 1 ianuarie 1502 de catre europeni, prin renumitul explorator Gaspar de Lemos care i-a dat numele de Rio. Acest oras este situat in sud-estul Braziliei si se remarca prin plajele sale Ipanema si Capacabana, carnavalul anual si statuia imensa de pe Muntele Corcovado a lui Isus Hristos Mantuitorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.