Ideea că nu suntem singuri în univers a fost îndelung dezbătută, aducându-se argumente și contra-argumente ale existenței vieții extraterestre. Au existat dovezi contrafăcute (care au dăunat propriei cauze), însă și dovezi care, deși limitate, arată o probabilitate crescută a vieții pe alte planete.

Viata pe Marte1

Într-un final, a crede cu tărie că suntem singuri în univers este fie un semn de egocentrism (noi suntem buricul universului și singurele forme de viață inteligente), fie o convingere bazată pe lipsa unor evidențe certe, deci un semn de raționalism extrem (în același timp, de închidere spre noi posibilități).

Frank Drake, astronom, a propus în 1961 o ecuație matematică, estimând probabilitatea vieții extraterestre. Ecuația arăta că peste 10 000 planete din galaxie ar putea avea urme de viață.

Planeta Marte este cea care oferă unele probe materiale de netăgăduit, deși dacă acestea constituie sau nu o dovadă a vieții biologice rămâne discutabil. Ce este aproape sigur este faptul că în trecut, existau condiții favorabile pe planetă pentru apariția vieții. Unii oameni de știință spun chiar că la un moment dat, un meteorit de pe Terra a căzut pe Marte, ducând astfel viața pe planeta roșie.

Dovezi științifice ale vieții pe Marte

În anul 1976, două sonde – Viking Mars – colectează probe materiale de pe suprafața planetei roșii. Solul marțian, supus analizei, va releva existența unui agent activ în sol, ce produce dioxid de carbon. Astfel, s-a tras concluzia că solul ar conține microorganisme.

În anul 1996, cei de la NASA descoperă probe ale vieții pe Marte. Analizând un meteorit căzut în Antarctica (ALH 84001), s-au găsit structuri similare unor forme de viață bacteriene fosilizate. Totuși, recent, cercetătorii au declarat că acestea nu erau rezultatul unor procese ce ar implica viață.

Citește și:  Vaccinarea - prevenirea epidemiilor
Dovezi științifice ale vieții pe Marte
Dovezi științifice ale vieții pe Marte

În atmosfera de pe Marte au fost descoperite urme de metan în 2004 (care există pe Terra). Metanul este rezultat al activității bacteriene, așadar aceasta este o dovadă a existenței microorganismelor pe planetă.

În 2011, un cercetător NASA (Richard Hoover) spune că a descoperit urme de cianobacterie (alge, prime forme de viață pe Pământ) fosilizată în meteoriți de pe Marte. Oamenii de știință răspund că este nevoie de cercetări viitoare care să arate dacă rezultatele sunt într-adevăr valide.

O cerință a vieții o reprezintă apa, și deși pe suprafața planetei roșii nu există, se crede că în subteran ar exista rețele de apă. Mai mult, oamenii de știință spun că în trecut râuri și oceane acopereau Marte (așa indică formele de relief și mineralele găsite în rocile examinate). De aceea se consideră că formele de viață de pe Marte există, însă trăiesc sub suprafața planetei.

Misiunile NASA viitoare vor lămuri, poate, acest mister: există viață pe Marte? Și dacă da, ce forme de viață, microorganisme sau și forme mai evoluate? Există oare și forme de viață inteligente? Să sperăm doar că marțienii nu vor fi ca creaturile lui Tim Burton din filmul Atacul marțienilor! (vezi imaginea)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.