Exprimarea procentelor/ procentajului, în diverse contexte de comunicare, a generat, mai ales în limbajul actual, o serie de structuri lingvistice incorecte, explicabile, probabil, fie prin necunoaşterea sensului cuvântului “procent”, fie prin mimetism (astfel de formulări greşite se văd, se aud frecvent în mass-media, în limbajul cotidian, sunt preluate ca atare şi proliferează).
Iată câteva exemple de greşeli în exprimarea procentelor, luate, la întâmplare, de pe diverse site-uri: “Un procent de aproape 40% din totalul emigranţilor din România sunt absolvenţi de studii superioare”, “Vaccinarea în căminele de bătrâni se ridică la un procent de peste 80%”, “ Ungaria ar putea ajunge până în iunie la un procent de 70% din populaţie vaccinată”, “Un procent de 63,5% de elevi din mediul rural au promovat examenul de bacalaureat”, “Cheia în care trebuie citite rezultatele examenului de maturitate: Avem un procent de promovare de 55%, nu 73,9%”, “Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă”, “Un procent de 10% – 20% dintre angajaţii care lucrează în clădirile de birouri ale grupului Iulius vin în prezent a birou” s.a.m.d.
Conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), cuvântul “procent” înseamnă: “a suta parte dintr-o cantitate dată/ proporţie în raport cu o sută”. În limba română, “procent” este un împrumut din limba germană (“prozent”), dar etimonul cuvântului se află în limba latină – “pro” – “pentru” şi “centum” – sută”.
Exprimarea procentelor – evitarea pleonasmului şi a altor erori de logică
Aşadar, o structură lingvistică de felul “procent de X la sută” este greşită, deoarece este un pleonasm – o greşeală de exprimare rezultată din asocierea (folosirea alăturată) a doi termeni cu acelaşi înţeles. Se repetă sensul “sută” (prezent o dată în cuvântul “procent”, a doua oară în locuţiunea “la sută”). Este ca şi cum am spune “X la sută la sută”.
În plus, într-o structură de felul “într-un procent de 30 la sută”, de exemplu, in afară de pleonasm, există şi o greşeală de logică – “un procent” este doar “un procent”, nu poate fi “un procent de 30 de procente”.
Pentru a evita astfel de formulări pleonastice în exprimarea procentelor, putem spune: “X la sută”, “X procente”, “ în proporţie de X la sută”, “procentaj de X la sută”. Trebuie făcută, de asemenea, şi sublinierea că există o diferenţă de sens intre “procent” şi “procentaj”, motiv pentru care nu le putem folosi ca sinonime.
Dacă “procent” este, aşa cum ne învaţă matematica, “a suta parte dintr-o cantitate dată”, altfel spus, o modalitate de exprimare a unui număr sub forma unei fracții cu numitorul 100, notat cu semnul % (citit ca “X la sută” sau “X procente”), “procentajul” este “calculul făcut pentru stabilirea procentului, cifră obținută prin acest calcul ”.
Posibilităţi de exprimare corectă a procentelor
Prin urmare, în funcţie de context, există diverse posibilităţi de exprimare corectă a procentelor, evitând prezenţa, în aceeaşi structură, a termenului “procent” şi a locuţiunii adjectivale “la sută” sau a altor erori de logică.
De exemplu, raportându-ne la exemplele (greşite) menţionate la începutul articolului, se poate spune corect: “40 la sută din totalul emigranţilor”/ 40 de procente din totalul emigranţilor” sau “vaccinarea în căminele de bătrâni a ajuns la peste 80 la sută”, “elevii din mediul rural au promovat examenul de bacalaureat în proporţie de 63,5 la sută”/ “63,5% dintre elevii din mediul rural au promovat examenul de bacalaureat”, “Vom acorda până la 30% din salariul brut companiilor” etc.
Habar nu aveam , eu si multi altii insa ma bucur ca am citit acest articol. Multumesc!
Este foarte bine si util pt multi, deoarece folosirea inadecvata a cuvantului „procent” este raspandita inclusiv la intelectuali. Dar vreau sa atrag atentia asupra expresiei folosite in acest articol: „cifra obtinuta prin acest calcul” deoarece calculul procentual se poate exprima prin o singura cifra, doua cifre sau mai multe, deci este vorba in realitate de un numar care poate fi format din una sau mai multe cifre.
Da, asa este! Insa nu am schimbat formularea, pentru ca, probabil, ati observat ca este citat (din DEX) si, da, nici dictionarele nu sunt perfecte! Nu puteam sa citez modificand citatul, ci, eventual, subliniind problema din explicatia oferita de dictionar! https://dexonline.ro/definitie/procentaj
Corect!
Apare, totusi, si o greseala: „in proportie de x la sută”.
Prin definitie, proportia este egalitatea a doua rapoarte. Asadar, din punct de vedere matematic exprimarea nu are sens!