Cea mai mica vulpe din lume se numeste fenecul si are denumirea stiintifica de Vulpes zerda. Traieste in Africa de Nord, in Sahara, in Peninsula Arabica si nordul Marocului, intotdeauna foarte departe de asezarile umane. Deoarece s-a adaptat suficient de bine la viata in desert a fost numita si vulpea-desertului. Numele sau fanak inseamna in limba araba vulpe, iar zerda a fost ales de la cuvantul xeros care inseamna uscat in greaca si face referire la habitatul arid si uscat in care traieste.

Are lungimea corpului de 24-41 cm, inaltimea de 18-22 cm, deci este de doua ori mai mica decat vulpea europeana (care are lungimea de 59-90 cm). Spre deosebire de aceasta feneculul are urechile mari, lungi de pana la 15 cm, care ii servesc la eliminarea caldurii, iar blana foarte frumoasa de culoarea nisipului, mai galbui pe partea dorsala a corpului si mai albicioasa pe cea ventrala. Are simturile foarte agere si corpul usor, este agila si sprintena, astfel incat traieste fara probleme in locurile deschise. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa iar retina speciala ii ofera o acuitate vizuala foarte buna chiar si pe timp de noapte. De asemenea si simtul olfactiv si auditiv sunt foarte bine dezvoltate. Botul este ascutit, scurt, de marimea mai mica decat cel al unei pisici domestice, deasupra buzei superioare are multe perechi de vibrize de culoare neagra. Maxilarele sunt inzestrate cu numerosi dinti ascutiti, in special canini. Coada este lunga de 18-31 cm, stufoasa, are varful de culoare neagra.

Vulpes zerda, Foto: theproules.blogspot.com
Vulpes zerda, Foto: theproules.blogspot.com

Daca ar fi sa o comparam si cu alte specii de vulpi am putea spune ca este un animal pitic insa foarte agil si rezistent sa se descurce la vanatoare de mici animale care traiesc in desert. Astfel prada sa este alcatuita din diferite vietuitoare care apar in Sahara – mamifere, insecte, reptile, soareci, sobolani, Gecko, gerbili, pasari, oua de pasari, lacuste, artropode. Feneculul vaneaza dupa apusul soarelui, seara pentru ca este un animal nocturn. Are o metoda de a vana specifica carnivorelor, insa se deosebeste de acestea prin faptul ca traieste departe de sursele de apa, isi urmareste prada cu atentie, sare asupra ei, o musca de gat apoi o duce in vizuina lui unde o mananca in liniste. De asemenea, dieta sa este completata cu fructe, tuberculi si radacini de plante, din care isi ia necesarul de lichid.

Citește și:  Muntiacul chinezesc (Muntiacus reevesi), cunoscut sub numele de cerbul boncăluitor

Feneculul isi face vizuina in regiunile din nordul Africii, printre radacinile plantelor, ierburilor si putinilor arbusti care se gasesc in acele zone. Are talentul de a scoate diferite sunete prin care comunica cu celelelalte exemplare – maraie, urla, tipa, suiera, etc. De regula aceste vulpi traiesc in grupuri familiare de cate 10 exemplare care isi delimiteaza un teritoriu, il marcheaza cu excremente si il apara de intrusi. Masculul isi apara puii si teritoriul, poate deveni chiar foarte agresiv fata de reprezentantii altor grupuri care se apropie.

Vulpile-desertului sunt animale monogame care se reproduc o singura data pe an. Femela intra in calduri doar 2 zile timp in care isi arata disponibilitatea fata de mascul, iar dupa imperechere si o perioada de gestatie de 50 de zile naste 2-3 pui care la inceput sunt orbi si neajutorati. Primele 5-6 saptamani puii sunt alaptati de femela, iar masculul este indepartat de la vizuina, nu are voie sa se apropie de pui. Puii au la nastere cca. 50 g, deschid ochii la 2 saptamani, iar apoi corpul lor se acopera cu blana alba. Dupa 2-3 saptamani incep sa le creasca urechile care la inceput sunt foarte mici, acestea se dezvolta rapid inaintea corpului. La varsta de 1-2 luni puii sunt intarcati, de la 3 luni incep sa parcurga distante lungi si sa-si caute hrana singuri, iar la 9-11 luni ajung la maturitatea sexuala si se pot reproduce si ei.

Aceasta vulpe reprezinta cel mai frumos animal din zonele desertice, este usor de imblanzit de aceea deseori este prins si vandut pentru blana sa deosebita sau ca animal de companie. Speranta de viata la fenecul in conditii de captivitate este de 13-14 ani, in mediul sau natural probabil traieste mai putin.

Vulpea fenecul face parte din ordinul Carnivora, familia Canidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Fenecul (Vulpes zerda):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.