Home Cultură generală Feng shui – o artă antică ce te ajută să amenajezi armonios...

Feng shui – o artă antică ce te ajută să amenajezi armonios interioare

0
Feng Shui

Trăim într-o lume foarte agitată care este compusă din aglomerări urbane din ce în ce mai concentrate. Una dintre problemele acestui mod de viață o reprezintă nivelul de stres și consecințele sale psiho-fizice și sociale. Acest stres se manifestă și ne afectează atât la locul de muncă, în interacțiunea socială de zi cu zi, cât și acasă.

Feng Shui1

Pentru a micșora efectul stresului, omul modern, în special cel din mediul urban, caută și folosește diverse metode și activități, de la fitness, alimentație, socializare on-line, îmbrăcăminte, shopping, vacanțe exotice la activități de tip „aventură” sau masaj. Dintre toate acestea, una dintre ele pare să fie astăzi din ce în ce mai mult în atenția oamenilor; această activitate este Feng-shui.

Ce este Feng-shui-ul?

Feng-shui este una dintre cele mai vechi metode tradiționale chinezești care are ca scop realizarea unui mod armonios de viață, obținerea unei armonii între om și mediul înconjurător.

În Feng-shui sunt folosite principii din Taoism și Budhism precum Yin-Yang, Cele 5 elemente (Wu xing) și Cele 8 trigrame (Ba gua). Tehnica folosește astrologia chineză și astronomia, cât și elemente din acupunctură și presopunctură.

În Feng-shui se consideră că fiecare dintre noi, în funcție de semnul zodiacal (respectiv data nașterii) suntem guvernați de anumite forțe, avem anumite calități și deficiențe, avem anumite predispoziții pentru un lucru sau altul. Pornind din acest punct se încearcă utilizarea acestor date pentru a construi un mediu care să corecteze sau să întărească aceste lucruri cu care ne-am născut.

Preluând din medicina tradițională chineză conceptul de Qi (chi) – energia internă a ființelor vii, respectiv și a omului – în Feng-shui se consideră că există și o energie „a locului”, a spațiului fizic în care lucrăm sau trăim. Această energie ne influențează (pozitiv sau negativ), interferează cu propria noastră energie. Dacă pentru a afla caracteristicile energiei personale se pornește de la astrogramă, în cazul locului unde trăim sau muncim se pornește de la investigarea locului cu instrumente specifice, cel mai folosit fiind busola Luo-pan.

Acest instrument este unul foarte complex. În primul rând este o busolă care indică punctele cardinale, dar în afara acestui lucru poate conține până la 38 de inele concentrice care conțin cele 12 semne zodiacale, trigrame, hexagrame, interpretări din I Ching (Scriptura schimbărilor – manual tao-ist), cele 5 elemente etc..

Interpretarea datelor obținute din citirea busolei Luo-pan este pusă apoi în oglindă cu persoana sau cu activitatea desfășurată și se stabilește cum, prin manipularea a diverse elemente (mobilier, culori etc.), se pot micșora sau crește anumite energii astfel încât să se obțină maximum de eficiență (în cazul unei activități) sau echilibru și sănătate (în cazul persoanelor).

Aceeași tehnică este aplicată și în construirea unei case. Se analizează mai întâi „relieful” și se stabilește poziția casei. Poziția ideală a casei este cel mai adesea caracterizată astfel: „un munte, deal, construcție” înaltă în spate, „doi munți dealuri” mai mici pe de o parte și de cealaltă, o apă curgătoare prin față și după ea un alt „munte, deal” (cel mai mic). Aceleași principii se aplică și la o încăpere de lucru (biroul este cu spatele la un perete fără geam, pe pereții laterali să existe ferestre, în față ușa de acces dar care are între ea și birou un obiect care să conțină apă sau să reprezinte apa (eventual din punct de vedere cromatic, dacă apa nu este prezentă).

După stabilirea poziției casei se trece la stabilirea, în funcție de proprietar (activitate, astrogramă, etc.) a camerelor, a funcțiilor lor (dormitor, birou, bucătărie, baie etc.), a căilor de acces, eventual a curții și/ sau a piscinei.

Următorul pas este stabilirea culorilor din încăperi, a mobilierului și poziționarea sa;stabilirea covoarelor, plantelor și a iluminării.

Toate aceste lucruri tratează spațiul, apartamentul, casa ca pe un organism viu care trebuie să fie sănătos și în armonie cu proprietarul sau locatarul, aducându-și aportul direct la sănătatea și fericirea acestuia.

Majoritatea centrelor de tip SPA sunt construite sau amenajate conform acestor principii.

În țările din Orient și în ultimul timp și în Occident (de exemplu în SUA), specialiștii în Feng-shui sunt chemați să ofere consultanță la alegerea locațiilor pentru marile firme, pentru bănci, supermarket-uri, spitale, etc..

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version