La fel ca o vrabiuta, frunzarita galbena este galagioasa insa trilurile pe care le scoate sunt armonioase, ca de altfel si la alte specii de pitulici. Ca specie face parte din familia Acrocephalidae si este raspandita in padurile de foioase, mesteacan si brad, in crangurile, parcurile si gradinile din Europa Centrala si de Sud-Est. In antotimpul rece migreaza spre Africa Centrala si de Sud.

Frunzarita galbena

Frunzarita galbena este o pasare de dimeniuni mici, poate avea lungimea corpului de 12-13,5 cm si greutatea de 11-19 g. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual accentuat, nu difera nici prin marime nici prin colorit. Capul este destul de mare, aripile lungi, coada bine evidentiata prin penele late, iar ciocul drept si foarte puternic. Penajul o camufleaza foarte bine in mediul in care traieste. Are partea dorsala cu nuante maronii si vernil-maslinii, la fel si partea superioara a gatului si capului. Aripile sunt brun-inchis, penele mai mari sunt maslinii, iar cele mai mici au marginile galbui. Partea ventrala este in tonuri mai luminoase, de galben-stralucitor sau galben-deschis in zona pieptului. Unele exemplare au nuante maronii deschis spre bej pe partile laterale ale corpului. Ciocul este ascutit, are partea superioara maro, iar cea inferioara galbuie. Ochii sunt mari, rotunzi, au irisul de culoare galbena sau maronie. Picioarele sunt subtiri, de culoare gri-inchis, se termina fiecare cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, prevazute cu gheare ascutite si curbate.

Aceasta pasare isi are numele de la faptul ca penajul sau este in nuante de verde si galbui, dar si pentru ca isi petrece mult timp in frunzisul arborilor si a arbustilor, chiar si cuibul si-l face pe crengile bifurcate ale acestora, unde este cat mai bine ascuns in frunzisul des. Foarte rar poti gasi un cuib de frunzarita pe teren sau la inaltimi mici, de regula ea isi construieste cuibul la cel putin 1 m inaltime de sol, in copaci. Acesta are o forma dezordonata, este alcatuit din crengute, fire de iarba uscate si in interior este captusit cu par grosier de animale, panze de paianjen, puf si pene.

Citește și:  Kuehneosaurus - o reptilă preistorică cu aripi

In perioada de reproducere, in lunile iunie-iulie, femela depune in cuib o singura ponta formata din 4-5 oua albe cu numeroase puncte maro si negre. Acestea sunt clocite aproximativ doua saptamani doar de femela, timp in care masculul ii aduce hrana la cuib. Dupa eclozarea oualor apar puii care cresc foarte repede, ei sunt hraniti de ambii parinti cu insecte si larve de insecte bogate in substante nutritive si astfel la 15 zile deja zboara din cuib. La varsta de 12 luni pasarile tinere ajung la maturitatea sexuala.

Frunzarita galbena este o pasare iubita de oameni, cantecul ei este minunat iar stilul de viata o face sa fie o specie utila pentru agricultori. Ea se hraneste cu insecte, omizi, gandaci, larve, afide, melci, paianjeni, tantari, in general cu daunatori ai plantelor de cultura si nu numai, deci este o pasare folositoare. In lunile de toamna cand apar fructele de padure, este o mare consumatoare de coacaze si catina, de aceea nu este un pericol pentru cei care au gradini si livezi, deoarece nu le distruge fructele coapte si dulci, cum fac alte specii de pasari.

Frunzarita galbena are denumirea stiintifica de Hippolais icterina si nu este o specie in pericol de disparitie, exista in lume cateva milioane de perechi de exemplare.

Video – Frunzarita galbena, specia Hippolais icterina: 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.