Gibonii sunt maimute cu brate lungi care apartin de genul Hylobates si Symphalangus. Din genul Hylobates fac parte gibonii care nu au saci laringieni cum este de exemplu specia gibonul cu obraji albi cunoscut cu denumirea stiintifica de Hylobates leucogenys. Tot de acelasi grup apartine si gibonul cu maini albe (sau Hylobates lar), gibonul argintiu (sau Hylobates leuciscus) si altii.

Gibonul cu obraji albi este o specie care apare in Vietnam, in regiunile de sud-vest de Fluviile Song Ma si Song Bo. Aceasta specie apare doar in padurile din sud-estul Asiei si se remarca prin corpul mic acoperit cu blana neagra si obrajii albi, de la care ii vine si numele. Sunt maimute perfect adaptate la viata in padurile tropicale, au obiceiul sa se catere pana in varfurile copacilor, doar in cazuri foarte rare coboara si pe sol.

Sunetele lor sunt stridente, variate si puternice, se aud de la distante mari, cercetatorii au ajuns la concluzia ca fiecare exemplar ar avea un anume tip de voce. Mai mult decat atat gibonul cu obraji albi a ajuns sa fie considerat de localnici un ,,maestru cantaret”, sunetele sunt variate si chiar melodioase, iar uneori teribil de stridente.

Aceste maimute acrobate au membrele anterioare si posterioare foarte lungi, cu ajutorul lor se plimba din copac in copac, stau agatate de ramurile cele mai inalte, canta in duet si ofera spectacole observatorilor. Au corpul lung de 45-64 cm si greutatea de 4,5-9 kg.

Gibonul cu obraji albi
Gibonul cu obraji albi

Masculii se deosebesc prin obrajii albi, iar femelele au blana maro-deschis si nu complet neagra ca la masculi, doar pe crestetul capului au o pata intunecata. Isi petrec timpul in grupuri familiare sau in perechi si se hranesc cu fructe, insecte, flori si frunze.

Femela are o perioada de gestatie de 6-7 luni, dupa care naste un singur pui. Acesta este alaptat timp cateva luni, apoi trecut pe hrana uscata. De asemenea puiul este tinut agatat de blana si ocrotit de mama o perioada lunga de timp, de pana la 18 luni.

Gibonul cu obraji albi face parte din ordinul Primates, familia Hylobatidae si este o specie vulnerabila, care poate deveni in pericol de disparitie. In Vietnam si tarile vecine, Cambodgia si Laos, aceasta specie a fost protejata prin lege alaturi de alte animale salbatice, al caror numar s-a redus foarte mult in ultimii ani, in dorinta de a se incerca combaterea disparitiei speciilor. Speranta de viata la gibonul cu obraji albi este de aproximativ 28 de ani.

Video – Gibonul cu obraji albi (Hylobates leucogenys):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.