Celebra zicere ca… „Este o onoare sa fii nominalizat” la un premiu, mai ales cand este vorba de Premiul Nobel, a fost cel mai mult utilizata, probabil, in cazul fizicianului si chimistului american Gilbert Newton Lewis, care s-a aflat, in randul potentialilor castigatori Nobel, de 35 de ori, fara a castiga vreodata ravnita distinctie.
Gilbert Newton Lewis (1875 – 1946) a studiat la Universitatea Harvard, apoi in Germania, in Philippine si la Universitatea Berkeley, din California, unde a si ramas, ca profesor, pana la sfarsitul vietii. Este cunoscut, mai ales, pentru descoperirea legaturilor covalente, in 1916, si pentru teoria partajarii electronilor. In 1923, a elaborat teoria acizilor si a bazelor, iar in 1944, impreuna cu studentul sau, Michael Kasha, a demonstrat sursa fosforescentei moleculelor organice. Tot el este cel care a propus termenul „foton”, pentru particulele asociate undelor electromagnetice, adica pentru cuantumul de energie transportata de lumina, fenomen identificat de Albert Einstein, inca din 1905.
In 1933, Gilbert Newton Lewis a reusit, pentru prima data, sa izoleze un esantion de apa grea (oxid de deuteriu – D2O) si a studiat posibilitatea de supravietuire si de crestere a organismelor vii intr-o astfel de substanta. Apa grea poseda aceleasi elemente chimice ca si apa normala (H2O), cu deosebirea ca atomii de hidrogen sunt izotopi grei (deuterium), al caror nucleu contine un neutron in plus, ceea ce face ca densitatea apei grele sa fie cu aproximativ 11% mai mare, fata de apa normala.
In 1929, Gilbert Newton Lewis a primit, pentru cercetarile si descoperirile sale, Medalia Davy, o distinctie stiintifica decernata anual, incepand cu 1877, de catre Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge (Societatea Regala din Londra, pentru incurajarea cunosterii), menita sa sustina si sa promoveze cercetarea stiintifica. Gilbert Newton Lewis nu a obtinut, insa, niciodata Premiul Nobel, in pofida celor 35 de nominalizari (cele mai multe pe care le-a avut vreodata un om de stiinta). In 1946, Lewis a fost gasit mort, in laboratorul sau, din cadrul Universitatii Berkeley, presupunandu-se ca s-a sinucis.