Gradina de flori reprezinta fara indoiala visul oricarei persoane. Norocosii sunt cei care locuiesc la casa si isi pot amenaja gradina cu florile pe care le indragesc cei mai mult, cei care locuiesc in apartamente multumindu-se doar cu frumoasele flori din ghiveci.

Orice gradina de flori reprezinta un adevarat cocktail vizual si olfactiv, reprezentand atractia oricarei case inca din timpul primaverii si pana la inceputul toamnei. Nimic nu poate fi mai placut pentru un mandru posesor al unei gradini de flori decat sa paseasca in fiecare dimineata in raiul florilor usor atinse de roua diminetii si animate de veselii fluturi si harnicutele albine. Insa, pentru a avea gradina de flori atat de visata, fiecare gradinar trebuie sa cunoasca tainele acestei activitati atat de intersante si relaxante. Daca locuiti la casa si detineti un mic spatiu verde nu ezitati sa il insufletiti si in asa fel sa personalizati intreaga curte si intreaga locuinta prin plantarea florilor pe care le indragiti cel mai mult. Chiar daca doriti sa plantati si legume, putin spatiu poate fi dedicat si florilor.

Orice persoana care este pasionata de flori si doreste sa isi materializeze iubirea fata de aceste plante deosebite poate afla toate secretele gradinaritului, bineinteles prin documentare si destul de mult exercitiu. Gradinaritul, indiferent daca vorbim despre o gradina cu flori sau despre o gradina in care cultivam legume, nu este o activitate tocmai simpla.

A detine o gradina cu flori nu inseamna doar a planta florile si a le uda. Nicidecum. Inainte de toate orice gradinar trebuie sa isi organizeze un plan al gradinii foarte bine pus la punct. Alegerea locului potrivit este infleuntata intr-o foarte mare masura de preferintele in ceea ce priveste plantele. Fiecare planta este diferita si are nevoi speciale si independente, unele flori iubesc soarele, pe cand altele umbra, altele iubesc umiditatea, altele se dezvolta armonios in conditii de seceta.

Tocmai din acest motiv persoanele care doresc sa conceapa planul propriei gradini de flori trebuie sa se gandeasca inainte de orice la preferintele pe care le au in materie de flori. Exista si posbilitatea sa nu cunoasteti toate speciile de flori care pot fi plantate in gradina. Nu este nicio problema deoarece puteti apela cu incredere la sursele online sau la revistele de specialitate si cu siguranta veti face cele mai potrivite alegeri. Puteti sa alegeti florile perene, care infloresc in decursul a mai multi ani consecutivi, fara a fi nevoie sa le replantanti in fiecare an, sau puteti alege plante anuale in cazul in care doriti sa schimbati aspectul gradinii de la un an la altul, plantand flori diferite.

Gradina, Foto: mengaonline.blogspot.ro
Gradina, Foto: mengaonline.blogspot.ro

Puteti alege sa plantati florile in gradina urmand o anumita tematica, bineinteles daca exista si conditiile necesare dezvoltarii plantelor respective: clima si sol.

Mai mult decat atat, inainte de a planta florile dorite, solul trebuie atent pregatit. Nu numai ca o curatenie este absolut necesara, insa in cazul in care solul este prea sarac, gradinarul va fi nevoit sa foloseasca fertilizatori.

Alegerea semintelor sau a bulbilor reprezinta un pas foarte important pentru a avea gradina de flori mult visata. Alegeti semintele si plantele cele mai sanatoase, asigurandu-va ca nu au niciun semn de boala. Bolile florilor de gradina pot fi de multe ori inselatoare, insa este important pentru orice gradinar sa cunoasca semnele pe care plantele bolnave le ofera.

Plantati florile in functie de neesitatile fiecarora. Dupa cum am afirmat si in randurile anterioare, unele dintre acestea vor prefer locuri insorite pentru a se dezvolta, pe cand altele vor prefer locurile din gradina in care este umbra mai tot timpul zilei.

Dupa plantarea florilor in gradina nu va ramane decat sa le ingrijiti si sa le oferiti toata dragostea de care au atat de multa nevoie pentru a se dezvolta aromonios. Udarea florilor din gradina trebuie sa se faca in fucntie de preferintele fiecarei specii. Documentarea reprezinta din nou un pas esential pentru a cunoaste care este cantitatea de apa potrivita pentru fiecare specie in parte. Trandafirii se numara printre cele mai apreciate flori de gradina, si indiferent de specia aleasa, aceste flori au nevoie de o cantitate mai mare de apa pentru a se dezvolta, in timp ce alte plante au nevoie de mai putina apa.

Nu uitati sa ingrijiti gradina! Indepartati regulat buruienile, frunzele si crengile uscate.
Am mentionat anterior ca in unele situatii solul nu este destul de bogat pentru a oferi plantelor cultivate conditiile de dezvoltare cele mai prielnice. Nu ezitati sa folositi fertilizatorii pe care ii gasiti in comert, sau fertilizatori naturali. Insa, nu exagerati. Chiar daca sunteti tentat sa folositi o cantitate mare de substante fertilizatoare pentru a ajuta planta sa se dezvolte intr-un ritm mai alert, acest lucru poate dauna florii.

Atentie la daunatori! Gradina este mediul propice pentru inmultirea numeroaselor insecte daunatoare. Daca albinele si gargaritele sunt prietenele florilor, asigurand polenizarea, respectiv indepartarea insectelor pradatoare, exista numerosi inamici ai florilor.

In acest fel gradina dumneavoastra de flori se va transforma intr-un adevarat paradis vizual si olfactiv. Puteti folosi florile din gradina proprie pentru a crea decoratiuni florale pe care sa le folositi in locuinta sau pur si simplu va puteti bucura de frumusetea gradinii daca hotarati sa creati un mic colt de relaxare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.