Pentru prima data, cercetatorii in domeniul medicinei, mai exact, un grup de specialisti finlandezi, de la Universitatea din Aalto, au intocmit o harta corporala a emotiilor, in urma unor indelungi observatii si experimente. Ei au constatat ca atunci cand suntem bucurosi, tristi, multumiti, mandri de o realizare, furiosi etc., incercam senzatii, care nu se situeaza in aceeasi zona a corpului. Chiar daca fiecare a simtit, in diverse imprejurari, astfel de manifestari de natura fizica (apasare in stomac, generata de anxietate, senzatie de caldura in zona capului, atunci cand ne este jena de ceva etc.), probabil ca nimeni nu s-a gandit cat de complexe si diverse sunt reactiile organismului, in functie de natura emotiilor.

Harta corporala a emotiilor1
Harta corporala a emotiilor sursa: theverge.com/2013/12/31/5259884/finnish-study-maps-emotions-onto-a-human-body

Harta corporala a emotiilor a fost publicata de medicii finlandezi, in numarul din 31 decembrie 2013, al revistei americane Proceedings of The National Academy of Sciences, si reprezinta rezultatul observatiilor si al studiilor facute pe 700 de voluntari, de nationalitate finlandeza, suedeza si taiwaneza. Voluntarilor li s-a cerut, initial, sa vizioneze secvente video asociate diverselor emotii si sa fie atenti in ce zona a corpului au simtit ceva (accentuare sau diminuare a senzatiilor). S-a constatat, astfel, ca sentimentul de furie activeaza zona stomacului, partea inferioara a fetei si mainile (la acest nivel, intensitatea senzatiilor fiind mult crescuta), starea de fericire are cel mai puternic impact, deoarece se manifesta in aproape toate partile corpului, dar, in special, la nivelul fetei si al toracelui.

Depresia se asociaza cu o scadere a activitatii senzoriale, in zona mainilor si a picioarelor. Dispretul provocat de o situatie sau o persoana se resimte la nivelul capului si al gatului, nemultumirea, in jumatatea superioara a corpului, invidia, la nivelul capului, gatului si al inimii, surpriza, in regiunea capului, toracelui si a abdomenului, asociate si cu o accelerare a ritmului cardiac si respirator, tristetea, in zona fruntii, gatului si in centrul toracelui, revolta, in cap, gat, torace si maini, teama , de la nivelul capului, pana in abdomen etc.

Harta corporala a emotiilor - diferite stari
Harta corporala a emotiilor – diferite stari sursa: pnas.org/content/111/2/646

Intocmirea unei harti corporale a emotiilor ii va ajuta pe cercetatori sa avanseze in studiul mecanismelor biologice mai putin cunoscute si sa gaseasca si solutii pentru remedierea unor boli care au legatura cu acest tip de reactie, care influenteaza activitatea hormonala, neurologica si imunitara a organismului. Mai ales emotiile repetabile au efect pozitiv sau negativ, in functie de natura lor, asupra sanatatii organismului (de exemplu, sanse crescute de vindecare sau ameliorare a unei boli grave, intr-o stare de buna dispozitie, sau, dimpotriva, accentuarea problemelor cardio-vasculare, cand emotiile sunt negative). Nu intamplator, in ultimii ani, stiinta a devenit mai atenta la ceea ce diversele traditii culturale au transmis, de-a lungul timpului, ca fiind practici benefice pentru organism – meditatia, relaxarea, functionarea canalelor energetice etc.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.