Home Cultură generală Harta stelara: cel mai important instrument pentru gasirea constelatiilor

Harta stelara: cel mai important instrument pentru gasirea constelatiilor

0
Harta stelara, Foto: unequivocalhorizon.wordpress.com

O harta stelara (sau grafic stelar) este unul din instrumentele cele mai de baza pentru gasirea constelatiilor, galaxiilor si a stelelor de pe cer. Poti descarca harti stelare de pe internet. Trebuie doar sa introduci cuvintele “harta stelara” sau “grafic stelar” in casuta de cautare. In prezent, exista programe de calculator (indiferent daca folosesti Windows, Linux sau Mac OS) si smartphone-uri care usureaza sarcina de a cauta obiecte astronomice. In majoritatea cazurilor, tot ce va trebui sa faci este sa introduci locatia in care te afli (unele programe iti permit sa introduci orasul si tara) si obiectul astronomic pe care il cauti, iar programul iti va afisa rezultatul.

Cu toate acestea, daca vrei sa faci lucrurile intr-un mod mai traditional, sau daca nu ai un calculator sau smartphone la indemana, atunci o harta stelara scoasa la imprimanta este cea mai buna alegere. O harta tipica va avea un cerc mare in centru, iar obiectele astronomice vor fi tiparite inauntrul acestui cerc. In cele patru colturi ale cercului vei gasi directiile: Nord, Sud, Vest si Est. Pe margini vei putea vedea unele legende.

Presupunand ca ai gasit harta stelara potrivita pentru cerul de noapte curent, vei gasi toate stelele de pe cer, pentru acea noapte, pe harta. Spun “presupunand ca ai gasit harta stelara potrivita” deoarece nu toate hartile stelare sunt la fel. Fiecare harta stelara este utila doar pentru un anumit loc si timp. Intrucat Pamantul se invarte in jurul soarelui, este posibil sa vedem o multime de stele diferite intr-un anotimp, in comparatie cu alt anotimp. Prin urmare, vei avea nevoie de o harta stelara pentru iarna si una pentru vara. In plus, observatorii care locuiesc in emisfera de nord vor gasi un ansamblu de stele diferit, precum si diverse aranjamente in raport cu punctul lor de vedere al cerului de noapte, in comparatie cu cei care locuiesc in emisfera de sud.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version